Ko će ostati u društvu najboljih? Nekima je potrebno čudo, neki su na dobrom putu...
(Foto: EPA) Fulhamovih situacija se čini beznadežnom. "Kolibari" su trenutno 19. u PL, te im nedostaje osam bodova do sigurne zone

Gužva u donjem dijelu tabele Premiershipa

Ko će ostati u društvu najboljih? Nekima je potrebno čudo, neki su na dobrom putu...

Dvanaest kola je ostalo do kraja ovosezonskog izdanja engleske Premier lige. Iako borba za titulu privlači veliku pažnju, ništa manje zanimljiva neće biti ni borba za opstanak.

U zoni ispadanja se trenutno nalaze Southampton (24 boda), Fulham (17) i Huddersfield (11). Dok se Fulham i Huddersfield polako dave i tonu prema Championshipu, samo tri boda dijele šest timova iznad njih.

Šta je potrebno za opstanak u PL ove sezone? Nekima čudo, a nekima par dobrih partija.

Koliko je bodova potrebno?

Bodovni saldo potreban za opstanak u PL drastično se umanjio u proteklih nekoliko sezona, pa su tako tek 34 boda bila dovoljna za opstanak u eliti protekle sezone, s obzirom da su Swansea i Stoke ispali sa 33, a WBA sa 31. Uzme li se u obzir pet posljednjih sezona, "prosjek opstanka" je 35.4.

Osamnaest sezona prije toga (1995.-2013.) bilo je potrebno dosta više bodova za sigurnost - 36.7.

Ipak, u praksi je tek jedan klub u historiji Premier lige završio sezonu sa 34 boda i opstao. Naime, West Brom kojeg je u sezoni 2004/2005 predvodio Bryan Robson preživio je u eliti sa pomenutim bodovnim saldom i to jer nijedan od timova koji su ispali nije uspio upisati pobjedu zadnjeg dana sezone.

Utakmice do kraja?

Burnley (15. sa 27 bodova) je u najboljoj formi od "ugroženih" ekipa, te je u seriji od sedam utakmica bez poraza. Ipak, čini se da upravo Burnley ima najteži raspored kada su u pitanju ekipe kojima prijeti ispadanje u Championship.

Kada se sve sabere, protivnici Burnleyja (do kraja sezone) prosječno osvajaju 1.63 boda po utakmici, a izabranici Seana Dychea do kraja imaju pet duela sa ekipama iz Top 6 Premier lige, uključujući gostovanja Liverpoolu i Chelseaju.

Huddersfield je svakako već prežaljen, a da stvari budu gore po ovu ekipu, do kraja također ima težak raspored. Tako će Huddersfield gostovati Tottenhamu, dok mu u aprilu "na noge" stiže Liverpool. Također, Huddersfield je jedini tim u PL koji do kraja neće igrati nijednu domaću utakmicu protiv ekipa koje trenutno zauzimaju posljednjih osam mjesta na tabeli.

Čudo

Kada se sve sabere, Huddersfieldu će biti potreban "bijeg stoljeća" iz opasne zone. Samo čudo može ostaviti ovu ekipu u eliti.

Čini se da su Huddersfieldu dani odbrojani, te da će se nakon dvije sezone ipak oprostiti od Premier lige.

Naime, u PL ne postoji zabilježen slučaj da je jedna ekipa "preživjela" situaciju poput one u kojoj se nalazi Huddersfield - 14 bodova od sigurne zone, 12 utakmica do kraja. Ipak, barem još jedan bod do kraja sezone bi značio da Huddersfield neće izjednačiti historijsko "bodovno dno" Derbyja koji je sezonu 2007/2008 završio sa samo 11 osvojenih bodova.

I Fulhamovih situacija se čini beznadežnom. "Kolibari" su trenutno 19. u PL, te im nedostaje osam bodova do sigurne zone. Ipak, u historiji Premier lige su barem zabilježena dva slučaja kada su ekipe koje su bile u sličnoj situaciji ipak uspjele izboriti opstanak. Tako je u koliko-toliko svježem pamćenju West Ham iz sezone 2006/2007 koji je sredinom marta bio 10 bodova udaljen od sigurne zone. Ipak, Čekićar su na pogon Carlosa Teveza slavili u sedam od posljednih devet utakmica sezone i tako izbjegli relegaciju.

Mijenjanje trenera

U tri sezone koje su prethodile aktuelnoj, sedam od devet ekipa koje su se oprostile od PL tokom sezone su mijenjale trenere. Izuzeci su bili Norwich (Alex Neil) 2015/2016 i Sunderland (David Moyes) 2016/2017. Ipak, postoje primjeri ekipa kojima je promjena trenera donijela željeni efekat.

U historiji Premier lige su zabilježena četiri slučaja da su timovi mijenjali trenere nakon Božića, u vrijeme kada su se nalazili u zoni ispadanja, i uspjeli izbjeći put u Championship. Najskoriji je slučaj Swanseaja od prije dvije sezone kada je Paul Clement uspio spasiti Labudove ispadanja i odvesti ih do sigurnosti četiri kola prije kraja sezone.

Postoji i slučaj ekipa koja je nakon Božića promijenila trenera, a da se nije nalazila u zoni ispadanja, ali je na kraju sezone ispala. Norwich je u aprilu 2014. godine bio na 17. mjestu sa pet bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca u zoni ispadanja. Tada su Kanarinci otpustili Chrisa Haughtona i zamijenili ga Neilom Adamsom. Norwich je do kraja te sezone osvojio sam jedan bod, dok je Sunderland svoj bodovni saldo popravio za 13 i izbjegao ispadanje na uštrb Kanarinaca.

Međusobni omjer

Dok se bodovi protiv timova iz vrha smatraju ogromnim bonusom u borbi za opstanak, međusobni sudari timova "u nevolji" na kraju mogu napraviti razliku.

Crystal Palace trenutno ima najbolji omjer protiv rivala iz donjeg dijela tabele (posljednjih osam), te je u takvim duelima prosječno osvajao 1.67 bodova, dok je protiv svih ostalih ove sezone prosječno osvajao tek 0.71 bod.

Ipak, ukoliko se u obzir uzmu susreti između šest ekipa (od 13. do 18. pozicije) koje trenutno na tabeli dijele samo tri boda, Palace ima samo jednu pobjedu, onu domaću protiv Burnleyja, i na prosjeku je od jednog boda po utakmici.

Burnley može biti ohrabren svojom formom pogotovo kada su u pitanju pomenuti dueli jer je osvojio 13 od mogućih 15 bodova protiv "sapatnika".

Sindrom druge sezone

Huddersfield je jako blizu da postane deveti klub u historiji PL koji je relegiran nakon druge sezone u eliti. Također, to bi se moglo desiti prvi put nakon sezone 2014/2015 i Hulla.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Čini se da postoji tendencija da klubovi koji jedva izbore opstanak u prvoj sezoni od plasmana u PL, u drugoj ispadaju. U prošlosti su takva iskustva imali Bradford, West Brom, Hull i QPR. Podsjetimo, Huddersfield je prošle sezone kolo prije kraja uspio osigurati opstanak u eliti.

Također, ukoliko se Fulham i Cardiff nekako uspiju spasiti, to će biti tek četvrti put u historiji Premier lige da su sva tri kluba koja su sezonu ranije izborila promociju u PL osigurala opstanak. Posljednji put se to desilo kada su Newcastle, Brighton i Huddersfield uspjeli ostati u PL nakon što su zajedno i stigli iz Championshipa u elitu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi