Koncept za nastavak austrijske Bundeslige bez publike: Crvena, narandžasta i žuta grupa...

Čeka se riječ politike

Koncept za nastavak austrijske Bundeslige bez publike: Crvena, narandžasta i žuta grupa...

Jučer je održana video konferencija čelnika austrijske Bundeslige i predstavnika klubova i odlučeno je da se krene u nastavak sezone, utakmicama bez publike.

Dokument koji sadrži zaključak jučerašnje video konferncije poslan je ministarstvu sporta, piše Nachrichten.at.

Kako se navodi, osmišljen je koncempt za nastavak takmičenja u Bundesligi. Inače, austrijanci se nadaju i odigravanju finala Kupa, te nastavku 2. Bundeslige.

"Sa izradom koncepta napravili smo veliki dio našeg posla. Sada je red na političarima da nam kažu uslove pod kojima se Tipico Bundesliga može nastaviti", izjavio je član Upravnog odbora lige Christian Ebenbauer.

Konceptom su obuhvaćena područja medicine, sporta i organizacije. Glavni cilje je "minimiziranje rizika od prenos virusa kroz strogu šemu testiranja PCR testovima". "Ovi testovi pokazuju da li je igrač trenutno zaražen koronavirusom. Esencijalni dio koncepta je mogućnost da se izoluju samo osobe s pozitivnim testovima", stoji u dijelu saopštenja izdatog nakon već pomenutog sastanka.

Sportski dio koncepta se bavi uglavnom pitanjem termina. Trenutno je u Austriji na snazi dozvola treninga manjih grupa igrača, ali se još čeaku dozvole za ekipne treninge i utakmice. Sezona 2019/2020 bi se trebala završiti do 30. juna, ukoliko Austrijanci pak odgode krajnji datum završetka sezone biće potrebna ponovna procjena situacije u kojoj će se u obzir uzeti novi izazovi poput ugovora igrača.

Kada je u pitanju organizacija utakmica bez publike, koncept predlaže dijeljenje osoba prisutnih na stadionima tokom utakmica u tri grupe. "Crvena grupa" bi bili igrači i sve osobe u direktnom kontaktu sa timom, poput trenera i sudija. Svi iz Crvene grupe bi bili redovno testirani i to u kratkim vremenskim intervalima.

"Narandžasta grupa" rezervirsana je za zaposlene na poslovima TV produkcije (kamermani, tehničari...), organizatore i pojedine predstavnike medija. Osobe iz Narandžaste grupe morale bi održavati distancu od onih iz Crvene grupe i brinuti da poštuju generalne preporuke poput higijene ruku i nošenja zaštitnih maski.

Tu je i "Žuta grupa". Osobe koje pripadaju njoj bile bi locirane na tribinama. Uključuje predstavnike medija, lige i organizatora. Također je fokus na poštivanju mjera prevencije širenja zaraze (pranje ruku, maske), ali bi članovi Žute grupe morali paziti na potpunu separaciju od ostalih grupa.

Kada su u pitanju utakmice, koncept predviđa maksimalno 200 ljudi unutar stadiona i još 40 osoba van stadiona.

Potražite više informacija na temu Tipico Bundesliga:

Klubovi su se, također, složili o generalnim uslovima za omogućavanje nastavka sezone: Rezultati testova igrača moraju biti poznati najkasnije do 10:00h na dan utakmice, dosadašnja pravila za delegiranje arbitara bi se morala ukinuti kako bi se izbjegla nepotrebna putovanja, potrebno je definirati sastav čitave delegacije kluba (igrači, trener, osoblje) od maksimalno 30 osoba, a u koji je uključeno najmanje 14 igrača iz polja i dvojica golmana, što je garant održavanja utakmice.

Posljednja utakmica austrijske Bundeslige je odigrana 8. marta, prije nego što je takmičenje prekinuto zbog pandemije koronavirusa. Treba napomenuti da je u Bundesligi nakon preostalih kola predviđen i play-off, a čeka se i potvrda eventualnog datuma odigravanja finala Kupa između Salzburga i Austrije Lustenau.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi