Pozirala s Ibrahimovićem kao velika zvijezda PSG-a, pa je već sutra ponizili

Šveđanka porijeklom s Kosova

Pozirala s Ibrahimovićem kao velika zvijezda PSG-a, pa je već sutra ponizili

E. Škorić

Kosovare Asllani je švedska nogometašica albansko-kosovskog porijekla i koja iza sebe ima bogatu karijeru, pošto je igrala za neke najveće evropske timove.

Asslani (32) započela je karijeru u Švedskoj igrajući za Linkoping, pa je onda igrala za Chicago Crvenu zvezdu, potom se vratila u Švedsku, da bi 2012. počeo njen slavni put, a prvo je potpisala za ženski tim PSG-a, da bi kasnije zaigrala i za Manchester City, a od 2020. je članica Real Madrida.

U septrembru 2012. je otputovala u Pariz, a predstavili su je sportski direktor muškog tima PSG-a Leonardo i Zlatan Ibrahimović, koji je tada igrao za Parižane i bio ubjedljivo najveća zvijezda tima.

"Ako želite pobjeđivati, treba vam švedski napadač", izjavio je tada Ibrahimović, predstavivši svoju sunarodnjakinju, koja je tri i pol godine kasnije napustila Pariz, a sada je otvoreno govorila o stvari koje su joj smetale. To se prvenstveno odnosilo na diskriminaciju nogometašica u odnosu na nogometaše i potpuno suroviji odnos.

Nakon zajedničkog poziranja za fotografije, Asslani i Zlatan krenuli su kući. Dok je on odvezen nazad u luksuzni apartman, ona je morala da se vrati u jedan mali stančić u siromašnoj četvrti Pariza.

"Svi misle da je glamur biti profesionalac, ali vrlo je zanimljivo znati kako to izgleda za igračicu. Kad sam potpisala za PSG, to su bili veliki mediji jer sam bila prva Šveđanka u klubu. Zlatan je bio tamo u isto vrijeme i htjeli su naglasiti da smo mi dva švedska napadača u PSG-u. Zajedno smo se slikali i bila je velika buka. Jedan sat. Sljedećeg dana odvezli su me u neki apartman u sirotinjskim četvrtima Pariza, a Zlatan je otišao u luksuzni apartman u najelitnijem dijelu grada", izjavila je Asslani.

Oglasi

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cd4_G3pIJ2r/?hl=en[/instagram]

Ženska ekipa PSG-a osnovana je 1971. godine, godinu dana nakon muške. Ali čak i 2012. godine - kada se dogodio incident o kojem Asllani priča - razlike su bile upečatljive.

"Nisam dobila informaciju gdje bih mogla kupiti hranu ili kako doći do teretane. Bila je to provjera stvarnosti i podsjetnik da novčić ima dvije strane. S jedne strane je sjajna, druga je potpuno prljava. Taj dio ženskog nogometa je još uvijek razvojan, moglo bi se reći", dodala je Asslani.

Na neki način joj je dosadilo pričati o problemima, na neki način nije.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CaSUIl4oBUX/?hl=en[/instagram]

Oglasi

"Mi smo pomalo poput političara od kojih se očekuje da budu upoznati sa svim bitnim pitanjima ravnopravnosti spolova, ljudskih prava, svega što nije u nogometu. Nikada ne sjedimo na intervjuu i samo razgovaramo o taktikama kao što to čine muški igrači. Ali također želimo pomaknuti svijet naprijed i više smo nego sretni što se zalažemo za ravnopravnost spolova i ljudska prava. To mi je jako važno".

Kosovare će nastupati sa Švedskom na Evropskom prvenstvu u Engleskoj od 6. do 31. jula, a upravo će krajem tog turnira napuniti 33 godine. Do sada je osvajaala Olimpijska srebra 2016. i 2021. godinme, te broncu na Svjetskom prvenstvu 2019. godine. S obzirom da igra za Real, trenutno živi u Madridu, a majka, otac i troje braće i sestara su uglavnom u Švedskoj.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CVXYNIzon2W/?hl=en[/instagram]

[instagram]https://www.instagram.com/p/CTvOLVGo14e/?hl=en[/instagram]

[instagram]https://www.instagram.com/p/CSej5c9IhZ-/?hl=en[/instagram]

Promo

Top Komentari

HarisADP
Mrs u pm siptarsku. Evo ti k. Budi zahvalna što su sotonisti dozvolili da igrate fudbal uopšte
1 3
19211921
Barem djevojci napisite korektno prezime
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi