Kreatori spreja za sudije tuže FIFA: Traže 40 miliona dolara i zatvor za Infantina i saradnike
Foto - EPA

Žele da im se plati korištenje

Kreatori spreja za sudije tuže FIFA: Traže 40 miliona dolara i zatvor za Infantina i saradnike

M. Šljivak
Teme:

Pablo Silva i Haine Allemagne, izumitelji spreja kojeg koriste fudbalske sudije, tužili su FIFA-u i čelnike ove organizacije.

Oni tvrde da je FIFA bez njihovog odobrenja koristila sprej i odlučili su pravdu potražiti na sudu. Traže odštetu, kao i zatvorske kazne za čelnike FIFA.

Silva i Allemagne traže odštetu od 40 miliona dolara i zatvorsku kaznu od jedne do četiri godine za Giannija Infantina i njegove partnere zbog krađe patenta.

"Tražit ćemo da Gianni Infantino i svi odgovorni odu u zatvor i tražimo odgovarajući novčanu oodštetu", rekao je Pablo Silva.

Također, tvrde da su imali dogovor s bivšim čenicima FIFA-e Juliom Grondonom i Seppom Blatterom za korištenje spreja za 40 miliona dolara. Međutim, nakon smrti Grondone i svih skandala oko FIFA-e, krvona kuća svjetskog fudbala je bez ikakvih dogovora i isplata počela koristiti sprej i to pod imenom drugog prozvođača.

"Bili smo strpljivi, ali kada smo vidjeli da se sprej koristio na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, iako je to brazilski sud zabranio, eksplodirali smo".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Silva je najavio da će tužbu podnijeti i pred sudom Sjedinjenih Američkih Država, a ako se dokaže da su zaista sprej koristili bez dozvole, vlasnici patenta bi za svako korištenje mogli naplatiti 15.000 dolara od FIFA-a i na kraju dobiti odštetu od 100 miliona dolara.

Ipak, oni trenutno traže novac kojeg su ranije dogovorili (40 miliona) i zatvorske kazne, a vidjet ćemo kako će se sve završiti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti