Kuda ide fudbal? SP sa mnogo većim brojem selekcija?
Foto: EPA

Infantino predložio promjene u sistemu Mundijala

Kuda ide fudbal? SP sa mnogo većim brojem selekcija?

A. Beganović

Predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino, u svojoj kampanji prilikom izbora za čelnog čovjeka svjetske fudbalske asocijacije obećao je širenje Svjetskog prvenstva.

Da nije sve ostalo samo na obećanju Infantino je pokazao predloživši širenje Mundijala na čak 48 reprezentacija što je više nego je predlagao u predizbornoj kampanji.

Infantino je predložio odigravanje pretkola grupne faze u kojem bi učestvovale 32 reprezentacije, a nakon samo jednog susreta od Mundijala bi se oprostilo 16 reprezentacija.

Nakon toga formirale bi se grupe, odnosno njih osam sa po četiri reprezentacije. Po dvije prvoplasirane bi prošle u nokaut fazu.

Upravljačko tijelo FIFA-e u januaru će donijeti odluku o sistemu takmičenja na Svjetskom prvenstvu, a Infantino je izjavio:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Želim razviti fudbal u svim dijelovima svijeta. Moj prijedlog je 48 reprezentacija, no u principu se radi o sličnom formatu kakav je na snazi danas. I dalje će 32 reprezentacije igrati grupnu fazu s tim što će na smotru najboljih svjetskih selekcija doći 48 reprezentacija".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi