Za trofej, za historiju, za Evropu i za "njegovo visočanstvo" - novac!

Finale Kupa je možda i naskuplja utakmica u historiji BiH

Za trofej, za historiju, za Evropu i za "njegovo visočanstvo" - novac!

A. Čaušević

Sezona za FK Sarajevo i FK Velež stala je u 90 minuta plus sudijska nadoknada. Popularni derbi Bosne i Hercegovine igrat će se u finalu Kupa na Bilinom polju. 

Oba kluba su sezonu počela u evropskim takmičenjima, tačnije u Konfernecijskoj ligi, a uprvo će večerašnje finale odlučiti ko će i predstojećeg ljeta imati euroizlet.

Finale Kupa je svojevrsni spas sezone za obje ekipe. Veleža su dobri rezlutati u Evropi koštali slabijeg starta u prvenstvu, Rođeni su već na startu zaostali u ligi i šansu za trofej su pronašli u Kupu.

Sarajevo je s druge strane nekako tokom cijele sezone prolazilo kroz turbulentan period, a sva dešavanja u administrativnom sektoru su se odrazila i teren pa je finale Kupa na neki način "biti ili ne biti" za Bordo tim.

Osim što će se boriti za trofej i izlazak u Evropu, večerašnji meč poprima i epitet historijskog za oba kluba. Velež bi digao prvi pehar u zrak od nezavisnosti BiH, a Sarajevo bi stiglo do čak svog osmog Kupa BiH što bio bio apsolutni rekord u bh. fudbalu.

Oglasi

U oba tabora su svjesni da ih čeka tvrda utakmica. Finale u kojem nema popravnog pošto se igra samo jedan susret i zbog toga je za očekivati nešto oprezniju igru.

Rođeni u susret ulaze sa više samopouzdanja i boljom formom, međutim Bordo tim ima dovoljno kvalitetan igrački kadar da se suprostavi bilo kome u BiH pa bi bilo nezahvalno reći ko je favorit.

"Prije svega, očekujem jednu dobru utakmicu u odličnom ambijentu. Želja mi je da bude pun stadion navijača obje ekipe i da odigramo jednu jaku utakmicu. Velež je kvalitetna ekipa koja je pokazala da je dosta konkretna i ozbiljna u svojoj igri. Sama činjenica da igramo finale nosi jednu posebnu odgovornost i igrači će morati da budu na visini zadatka kako bismo ispunili naš cilj", poručio je Dženan Uščuplić koji je nedavno preuzeo Sarajevo.

"U finalu Kupa očekujemo jedan spektakl, jer odavno veći ulog nije bio u jednoj utakmici, tako da će sigurno i navijači dati veliku podršku svojim klubovima od prve do zadnje minute. Bez obzira ko je u kakvoj formi, šanse za osvajanje Kupa su izjednačene. Sigurno neke od prednosti Sarajeva su individualni kvalitet, pogotovo igrača prema naprijed, dok je na našoj strani tim i kolektiv", mišljenje je Feđe Dudića.

Oglasi

Iz ugla najvažnije stvari modernom fudbalu, njegovog visočanstva - novca, finale ovosezonskog Kupa je možda i najskuplja utakmica u historiji BiH.

Kao što je poznato od ranije pobjednik će automatski igrati u drugom pretkolu Konferencijske lige, a plasman u tu rundu donosi automatski 450.000 eura. Za bh. standarde je to ogroman novac.

Osim što će imati zagarantovan novac od UEFA, pobjednik će dobiti "simoblični" iznos od 30.000 KM od Saveza, dok će poraženom pripasti 20.000 KM.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Navijači oba kluba su razgrabili karte i siguno je da nas na najmodernijem stadionu u našoj zemlji čeka jedan nezaboravan spektakl. Očekuje se oko 10.000 gledatelja. Na žalost ili na sreću jednih odnosno drugih, pobjednik će biti samo jedan.

Susret će najbolji bh. sudija Irfan Peljto. Asistirat će mu Senad Ibrišimbeogvić i Arnel Novalić. Četvrti sudija je Miloš Gigović, a dodatni arbitri pored golova će biti Ermin Sivac i Mirza Kazlagić.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ajax11
3:1 za pitare- šute u zadnje vrijeme iako su u Širokom pokradeni od strane Saveza , niko se nije oglasio o dešavanjima tamo pa čak ni poslje skandalozne odluke takmičarske komisije- svi iz uprave šute …valjda zbog obečanog kupa
4 9
Zaccheroni
Procvetala bijela lala Velwz nosi kup Maršala,VFC☆
9 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi