Kvalifikacije za SP 2022 su daleko, ali Zmajevi već znaju u koja dva šešira mogu biti smješteni

UEFA promijenila sistem

Kvalifikacije za SP 2022 su daleko, ali Zmajevi već znaju u koja dva šešira mogu biti smješteni

A. Čaušević

UEFA je promijenila sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, a baš kao i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo značajnu ulogu će imati nastupi u Ligi nacija. 

Bosna i Hercegovina će naredno izdanje Ligu nacija od septembra do novembra 2020. godine i to u Ligi A te će biti smještena u grupu sa nekim od najjačih evropskih selekcija.

Baš kao i za žrijeb kvalifikacija za EP konačan poredak u Ligi nacija će biti vodilja za određivanje jakosnih skupina za žrijeb kvalifikacija za SP 2022. godine u Kataru.

Evropske selekcije će biti podijeljenje u 10 kvalifikacionih grupa, pet grupa od po pet, te šest grupa od po šest reprezentacija. Stari kontinent će na Mundijalu imati 13 predstavnika.

S obzirom da se Bosna i Hercegovina nalazi među 16 reprezentacija Lige A Lige nacija već sada je jasno da će Zmajevi prilikom žrijeba kvalifikacija biti u prve dvije jakosne skupine i to vrlo vjerovatno u drugom šeširu.

Generalni poredak u Ligi nacija se kreira tako što prvih 16 mjesta zauzimaju selekcije iz Lige A i to na osnovu pozicije na tabeli i bodovnog učinka. Primjera radi prve četiri pozicije su rezervisane za pobjednika grupa, od 4. do 8. mjesta za drugoplasirane, od 9. do 12. za trećeplasirane i od 13. do 16. za četvrtoplasirane.

Pozicije od 17. do 32. mjesta na identičan način će zauzeti selekcije iz Lige B, od 33. do 48. iz Lige C te od 49. do 55. iz Lige D.

U kvalifikacijama za SP deset prvih selekcija iz generalnog poretka Lige nacija će biti u prvom šeširu, a u drugom od 11. do 20. mjesta. Pošto će Zmajevi sigurno zauzeti jednu od prvih 16 pozicija već sada je jasno da će biti u jednoj od prve dvije jakosne skupine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Inače, prilikom žrijeba grupne faze Lige nacija Bosna i Hercegovina će biti u trećem šeširu i sigurno je očekuje nepovoljan žrijeb.

U prvom šeširu su reprezentacije Portugala, Holandije, Švicarske, Engleske, a u drugom Belgija, Francuska, Španija i Italija. Osim naše selekcije, u trećem šeširu nalaze se Ukrajina, Danska i Švedska pa je sigurno da s tim reprezentacijama nećemo igrati u drugoj sezoni Lige nacija. Četvrti šešir čine selekcije Hrvatske, Poljske, Njemačke i Islanda.

Top Komentari

semirlebron
Sad treba iskalkulisati , AKO prodjemo ne prodjemo grupu i odemo u baraz s kim bi se mogli naci u barazu , pa AKO prodjemo baraz s kim bi mogli igrati u grupi na SP 2022god. I odmah treba " baciti" kalkulacije za EP 2024 I SP 2026.
5 1
Chupy
Nama je bitno samo kalkulisati. Tu smo svjetski prvaci. Uvijek je bilo, ako ovako bude, ako onako bude.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi