UEFA predstavila novi sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u Katar i preko Lige nacija

Borba za 13 mjesta

UEFA predstavila novi sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u Katar i preko Lige nacija

Danas je otkrivene jakosne grupe za drugo izdanje Lige nacija, a UEFA je u Nyonu predstavila i novi sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Novim sistemom se želi izbjeći potreba da se porede rezultati reprezentacija iz različitih kvalifikacionih grupa.

Iz UEFA-e su saopštili da će se 55 evropske reprezentacije boriti za 13 mjesta na završnom turniru u Kataru.

Reprezentacije će biti podijeljene u 10 kvalifikacionih grupa (pet grupa sa pet selekcija i pet sa šest). Deset pobjednika grupa će se plasirati direktno na Mundijal, dok će drugoplasirane selekcije u baraž - zajedno sa dvije reprezentacije koje će baraž izboriti kroz naredno izdanje Lige nacija (2020/2021).

Tih 12 slekcija će se u baražu podijeliti na tri "puta", a na svakom putu će se igrati jedna polufinalna i jedna finalna utakmica. Pobjednici finalnih duela će izboriti svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu. Dakle, kroz baraž će biti popunjena preostala tri "evropska" mjesta.

Podsjetimo, u kvalifikacijama za SP u Rusiji (2018.) postojalo je devet grupa. Pobjednici su išli direktno na SP, dok se osam najboljih drugoplasiranih selekcija našlo u baražu u kojem su igrani dvomeči.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Pored činjenice da se sada neće "birati" najbolje drugoplasirane ekipe, UEFA je željela (kao što je to slučaj sa Eurom) povezati Ligu nacija za kvalifikacijama za SP i tako ovom takmičenju dati dodatni značaj.

Po novom sistemu kvalifikacija, drugoplasiranim ekipama iz kvalifikacionih grupa će se u baražu pridružiti dvije najbolje selekcije koje budu pobjednice u svojim grupama Lige nacija, a koje ne izbore direktan plasman na turnir u Kataru kroz kvalifikacije.

Top Komentari

Laborant1x2
U nasem slucaju ( nasa reprezentacija ) BiH najvjerovatnije ispada u treci sesir za zrijeb kvalifikacija za SP zbog 3 vezana losa kvalifikacijska ciklusa bez plasmana na takmicenje ( Euro 2016 , SP 2018 i Euro 2020 ? ) a nije iskljuceno da u najgorem slucaju upadnemo i u 4.sesir i tako dobijemo skoro nemoguci zadatak da se direktno plasiramo , medjutim , sa druge strane na ruku nam ide cinjenica da smo se plasirali u prvi rang lige nacija u kojoj ucestvuju najbolje selekcije Evrope i realno je ocekivati da se vecina tih ekipa preko kvalifikacija direktno plasirati na SP bas kao sto je bio slucaj sada kada je samo Island iz prvog ranga lige nacija ostao bez direktnog plasmana , u tom slucaju mi bi imali zabetonirano mjesto u barazu gdje bi nam dosle neke ekipe iz drugog ili cak treceg ranga sa kojima mi mogli igrati egal meceve i nadati se povoljnom ishodu ...
2 2
Ljacmu1
UEFA i FIFA su napravili farsu od ovoga.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi