Fudbalska historija je ispisana: Lamine Yamal je oborio rekord koji će teško ko srušiti
FOTO: EPA

Špansko i Barcelonino čudo od dječaka

Fudbalska historija je ispisana: Lamine Yamal je oborio rekord koji će teško ko srušiti

Haris Zilić

Svjetski fudbal dobio je novog rekordera sredinom oktobra 2023. godine. Sa 16 godina, Lamine Yamal postao je nasjkuplji tinejdžer u historiji fudbala.

Prema novoj cijeni ažuriranoj sinoć, Yamal sada vrijedi okruglo 50 miliona eura, a rođen je 13. jula 2007. godine.

Barcelonino čudo od djeteta smatra sa za jednog od najvećih talenata u historiji fudbala, a o kakvom se supertalentu radi, možemo slobodno tako reći, pokazuje podatak da ima već dva nastupa za seniorsku reprezentaciju Španije i upisan jedan pogodak.

Postao je najmlađi strijelac u historiji Španije, kao i Barcelone, postao je standardni prvotimac i njegova cijena vrtoglavo raste iz dana u dan i ovo je samo početak.

Na posljednjem ažurirnaju u augustu, Yamal je imao vrijednost od 25 miliona eura, tako da je njegova vrijednost uduplana za samo dva mjeseca.

Oglasi

Dakle, zvanično u svijetu fudbala nije bilo mlađeg igrača koji je imao vrijednost od 50 miliona eura. Barcelonino čudo od dječaka je to uradio tačno sa 16 godina i tri mjeseca.

Statistika mu je nevjerovatna, a iza sebe ima već 21 nastup za omladinske selekcije Španije i to čak u četiri kategorije. Igrao je za U15, U16, U17 i U19 reprezentaciju Crvene furije.

Ove sezone u dresu prvog tima Barcelone skupio je već 11 nastupa, postigao jedan pogodak i upisao dvije asistencije.

U julu ove godine kada je napunio 16 godina, potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor sa Barcelonom.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Očigledno se granice u modernom fudbalu danas dobro pomjeraju, a ovaj tinedjžer je pravi primjer za to.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi