Cijeli svijet bruji o užasu i broju 88 na dresu navijača na jednom od najvećih derbija

Ko će tome stati u kraj?

Cijeli svijet bruji o užasu i broju 88 na dresu navijača na jednom od najvećih derbija

E. Škorić
Teme:

Mnogo negodovanja izazvala je fotografija koja se poput virusa širila internetom nakon što je okončan derbi Rima i duel Lazija i Rome.

Lazio je u nedjelju u gradskom derbiju upisao veliku pobjedu pobijedivši Romu sa 1:0, ali sve je sada zasjenila jedna ružna fotografija nastala na Olimpicu.

Na internetu su osvanule snimke navijača Lazija koji uzvikuju antisemitske slogane, ali i fotografija na kojoj jedan od njih nosi dres s imenom diktatora odgovornog za smrt miliona ljudi.

Navijač je paradirao stadionom u dresu Lazija sa brojem 88 i imenom "Hitlerson". Broj 88 je simbol neonacista koji slave Adolfa Hitlera. Ovaj broj je kodirani nacistički pozdrav "Heil Hitler", koji se skraćeno označava kao HH. Kako je slovo "H" osmo u abecedi, to rezultira brojem 88.

Osim skandaloznog dresa, s tribina su se čuli antisemitski povici prema navijačima Rome.

Ovo nije prvi takav incident jer su u prošlosti pojedine grupe navijača Lazija koristile fašističke slogane i pozdrave, te su veliki zagovornici Benita Mussolinija.

Oglasi

Predsjednica Rimske židovske zajednice, Ruth Dureghello, reagovala je na situaciju rekavši: "Tribina pjeva antisemitske povike, 'navijač' nosi 'Hitlersonov' dres s brojem 88, a kao i obično, mi smo jedini koji protestuju. Dokle će se svi praviti da se ništa nije dogodilo?", kazala je Ruth.

Na stadionu su bili inspektori Federalnog tužilaštva koji bi mogli pokrenuti istragu o ovom slučaju. Jedna od mogućih posljedica bit će i zatvaranje tribine Curva Nord na kojoj su smješteni najvatreniji navijači Lazija.

Premda je to u ovoj priči najmanje bitno, Laziuo je pobjedom izbio na drugo mjesto i ima 52 boda te je sve bliže ostvarivanju glavnog cilja, a to je ove sezone svakako plasman u Ligu prvaka.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Vodeći Napoli, kojima 71 bod, djeluje nedostižno za sve, pa i za momčad koju trenira Maurizio Sarri.

Serija A vraća se početkom aprila, nakon reprezentativnih akcija, a Lazio će tarda igrati protiv Monze u gostima. Nadali su se navijači i utakmicama u Evropi, ali Lazio je ispao od AZ Alkmaara u osmini finala Konferencijske lige.

Top Komentari

Zubanovic
Adolfson
0 0
Zoilomas
Hitlerson haha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi