Hoće li mu neko reći da pretjeruje? Čeferin najavio revoluciju u reprezentativnom nogometu

Nova ideja

Hoće li mu neko reći da pretjeruje? Čeferin najavio revoluciju u reprezentativnom nogometu

E. Škorić

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin potvrdio je u razgovoru za Globo da UEFA želi kreirati Ligu nacija u kojoj će nastupati selekcije iz Južne Amerike.

Dakle, u budućnosti možemo očekivati da reprezentacija Bosne i Hercegovine u Ligi nacija igra protiv Argentine, Brazila, Ekvadora, Kolumbije... To nije isključeno, a ideju je iznio prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin u intervjuu za brazilski Globo.

Predsjednik UEFA-e je priznao da je "prava" opcija da se južnoameričk tim u bliskoj budućnosti pridruži Ligi nacija.

"Nakon stvaranja Lige nacija naše reprezentacije više ne igraju toliko prijateljskih utakmica. Veliki timovi ne igraju protiv Brazila, Argentine i Urugvaja. A oni nam kažu da bi htjeli igrati. To bi bilo jako dobro", rekao je Čeferin.

Sličan argument je 2018. iznio i selektor brazilske reprezentacije Tite. Te je godine njegova reprezentacija ispala sa Svjetskog prvenstva u Rusiji nakon utakmice protiv Belgije. Selektor je požalio što Brazil nije mogao ugostiti prijateljske utakmice s evropskim reprezentacijama.

Južnoamerikanci teže igraju protiv evropskih timova na svjetskim prvenstvima jer se radi o potpuno različitim stilovima igre. Čeferin je kazao da u Južnoj Americi imaju 10, a u Evropi 55 reprezentacija koje često igraju jedna protiv drugih.

"Možda je to jedan od razloga zašto evropski nogomet dominira Svjetskim prvenstvom od 2006. godine", priznao je Čeferin.

Stoga Čeferin potvrđuje ono što je u decembru rekao bivši predsjednik poljskog nogometnog saveza, a sada potpredsjednik UEFA-e Zbigniew Boniek. On je u razgovoru za portal meczyki.pl otkrio da će timovi iz Južne Amerike od 2024. godine pristupiti Ligi nacija. Takav interkontinentalni turnir održavao bi se svake četiri godine.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Ova formula takmičenja bila bi neki odgovor na FIFA-inove planove da se Svjetsko prvenstvo umjesto svake četiri, održava svake dvije godine.

CONMEBOL i UEFA protive se ovoj ideji i njima bi "Minimundial" i Liga nacija sa evropskim i južnoameričkim reprezentacijama bio pun pogodak.

Top Komentari

think
Evo ja ću mu reći.. Čeferine, stvarno pretjeruješ!
7 0
Malmi_Suomi
Super igrat ćemo sa Ekvadorom ili Kolubmijom jehhhhh, na kojim je ovim drogama slovenac Čeferin?! A gotivim ga baš .
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi