Muštuluk za Zmajeve sa Ostrva: UEFA popušta, Britanci najavljuju nove velike promjene

Bila bi to sjajna vijest za našu reprezentaciju

Muštuluk za Zmajeve sa Ostrva: UEFA popušta, Britanci najavljuju nove velike promjene

A. Čaušević

Pomalo nevjerovatna, ali sjajna vijest za reprezentaciju Bosne i Hercegovine stiže iz Velike Britanije. 

Plasirati se na veliko takmičenje za fudbalske Zmajeve postaje poput nemoguće misije. Do sada je naš nacionalni tim nastupio na samo jednom Svjetskom prvenstvu i to 2014. godine.

U posljednje kvalifikacijma za SP nije izboren ni plasman u baraž, tačnije završilo se na četvrtom mjestu iza Francuske, Ukrajine i Finske, te ispred slabašnog Kazahstana.

Naredno veliko takmičenje je Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. Žrijeb kvalifikacionih grupa tek treba biti održan, ali nema sumnje da bh. fudbalere obzirom na loš ranking čeka težak posao.

Ipak, stvari bi se mogle promijeniti za Evropsko prvenstvo 2028. godine nakon "muštuluka" kojeg je u javnost plasirao Daily Mail.

Naime, UEFA je počela da popušta i razmisli o povećanju broja učesnika Evrpskog prvenstva na 32 reprezentacije od kontinentalnog takmičenja koje se igra 2028. godine.

Oglasi

Velika Britanija i Irska su zajednički kandidati za organizaciju turnira te imaju najviše šansi da i dobiju domaćinstvo, a konačna odluka će biti donesena do kraja 2023. godine.

UEFA od Eura 2028. godine želi da napravi najveći mogući fudbalski događaj koji će garantovati ogroman prihod, a da bi se to uradilo potrebno je i povećati broj mečeva.

Kada su u pitanju ostali sportovi FIBA Europe je ranije povećala broj učesnika na 24 pa tako na na Eurobasketu igraju praktično sve zemlje gdje se košarka cijeni.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Slično je uradio i EHF gdje na Evropskim prvenstvima igraju 24 reprezentacije pa je i na tom takmičenju BiH postala redovan učesnik.

UEFA je posljednji put format Eura mijenjala 2016. godine kada su nastupile 24 reprezentacije, a naredni plan je povećati taj broj na 32 što bi sigurno povećalo i šanse BiH da se nađe na završnoj smotri najboljih evropskih selekcija.

Top Komentari

hake
Reprezentacija Bosne i Hercegovine aka ZmajOvi, kad bi bila sama u grupi, ne bi se mogla plasirat na veliko takmičenje.
12 3
pjanke.sa
…ali zato na kvalifikacijama 2068. godine cemo sigurno pokusati nesto vise.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi