UEFA potvrdila novi i revolucionarni format Lige prvaka!

Sada je i zvanično

UEFA potvrdila novi i revolucionarni format Lige prvaka!

E. Škorić
Teme:

U jeku priče o Superligi koja će se sastojati od najbogatijih i mahom velikih klubova u Evropi, UEFA je potvrdila novi format Lige prvaka.

Novi format Lige prvaka je prihvaćen i odobren od strane Izvršnog odbora UEFA-e na današnjoj sjednici, a na snagu stupa od sezone 2024/25. Učestvovat će 36 umjesto dosadašnjih 23 tima, poštujući nacionalne lige da se ne igra vikendima ili da se smanjuje broj timova u ligama.

Ukida se grupna faza i svakom se klubu garantuje igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi.

Najboljih osam klubova u Ligi prvaka izborit će nokaut-fazu koja kreće od četvrtfinala.

"Uvedene promjene osmišljene su kako bi osigurale pozitivnu budućnost evropskog nogometa na svim razinama i zadovoljile rastuće potrebe svih njegovih učesnika. Nedvosmisleno potvrđujući zajedničku predanost načelu otvorenog natjecanja i sportskih zasluga na cijelom kontinentu, zajednička svrha također je bila održavanje domaćih liga", saopćila je UEFA na zvaničnoj stranici.

U novoj Ligi prvaka ograničit će se pet ili šest ekipa po državi, a dodatna četiri mjesta bit će određena na sljedeći način: dva kluba ulaze prema listi UEFA-inog koeficijenta, jedan dodatni će biti iz pete rangirane lige (Ligue 1), a posljednje mjesto bit će rezervisano za najbolju ligu koja nema predstavnika.

Inače, prvi čovjek UEFA Aleksandar Čeferin danas je poručio da će se Liga prvaka igrati sa ili bez 12 "odmetnika" i još četiri tima koja će popuniti mjesta u novoformiranoj Superligi.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Nogomet proživljava velike promjene, ali priča o Superligi je mnoge zabrinula jer bi ista definitivno uništila postojeću Ligu prvaka, koja je ipak teško zamisliva bez Reala, Barcelone, Manchester Uniteda, Chelseaja, Milana, Juventusa, Intera, Atletica...

Promo

Top Komentari

Realist
Nije glad u svijetu zato što ne možemo nahraniti siromašne, već zato što ne možemo nahraniti bogate.
43 0
Zaccheroni
Kad vec bogati hoce svoju ligu onda nek naprave sistem bogati protiv siromasnih. Zapad i sjever(bogati) protiv siromasnih od cetvrtine finala. Do tad iste premije i nagrade svima pa ce ozivjeti stari sampioni ala steaua,zvezda...do tad sve sto dogovore je sportsko ekonomski kriminal
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi