Nova Liga prvaka bit će u teniskom stilu

Unaprijed će biti poznat put do finala

Nova Liga prvaka bit će u teniskom stilu

E. Škorić
Teme:

Od sezone 2024/25 gledaćemo potpuno drugačija izdanja Lige prvaka.

Kao što je i ranije najavljeno, UEFA je potvrdila novi format Lige prvaka od početka sezone 2024/25. Nastupat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba. Ukida se takmičenje po grupama i svakom se klubu osigurava igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi.

Svakom će klubu biti zajamčeno najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih), a ne šest utakmica protiv triju ekipa kao što je do sada bio slučaj.

Prvih osam klubova bi nakon deset kola izborilo plasman u osminu finala. Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala, a posljednjih 12 klubova bi završilo takmičenje.

Zbog većeg broja utakmica (180 umjesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sustavu natjecanja, od početka do finala), igrat će se ne samo utorkom i srijedom, već i četvrtkom.

Promjene će ujedno značiti da će se igrati po formatu teniskih Grand Slam turnira i bit će ukinuto pravilo da se na početku nokaut faze ne mogu sastati dvije ekipe iz iste zemlje.

Izvori ESPN-a otkrili su da će sva 24 kluba koja prođu u nokaut fazu takmičenja imati odmah poznat svoj put do finala i unaprijed će biti kreiran žrijeb, uglavnom na temelju plasmana u grupi, baš kao što teniske zvijezde kao što su Rodger Federer i Novak Đoković na turnirima odmah mogu da vide svoj put do samog kraja. 

Dvije najbolje ekipe u grupnoj fazi ne bi se mogle susresti u nokaut rundi do finala, jer će biti smještene na suprotnim stranama žrijeba.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Sve je to dio velike rekonstrukcije Lige prvaka koja dolazi od sezone 2024/25, proširena s 32 na 36 ekipe, a ESPN tvrdi da UEFA još razmatra sve detalje kada je nokaut runda u pitanju, no da je "teniski" format i više nego izvjestan.

Izvori su za ESPN rekli da će grupna faza Lige prvaka i Evropske lige završiti mjesec dana kasnije, krajem januara, dok će Konferencijska liga, koja ima dvije utakmice manje grupne faze, završiti u decembru.

Top Komentari

denimen9
Ionako će prvih 5 verzija Real osvojiti. History repeats.
3 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti