Kome se otvaraju dodatna mjesta u Ligi prvaka? U Bologni žele da vrijeme stane

Novi format sa više timova

Kome se otvaraju dodatna mjesta u Ligi prvaka? U Bologni žele da vrijeme stane

Edmir Škorić
Teme:

Dvije lige će biti nagrađene dodatnim mjestima u Ligi prvaka sljedeće sezone, pošto se igra u novom formatu sa 36 timova.

Trenutni sistem Lige prvaka broji 32 tima, a ovo je posljednja sezona u kojoj smo uživali u uobičajenom formatu sa osam grupa po četiri tima.

U odnosu na trenutni format, u novoj sezoni Lige prvaka koja će biti ligaškog izgleda, učestvovat će dodatna četiri tima. Dva od tih mjesta će pripasti ligama koje ove sezone imaju najbolje rezultate u sva tri evropska takmičenja.

Sa završenim grupnim fazama Lige prvaka (UCL), Lige Evrope (UEL) i Konferencijska liga Evrope (UECL), dobijamo jasnu sliku o tome koje lige bi mogle dobiti dodatno mjesto.

Radi se o najboljem prosječnom koeficijentu od svih timova koji učestvuju u Evropi za svaku zemlju. Svaka pobjeda vrijedi dva koeficijent boda, neriješeno vam donosi jedan, a ne dobijate ništa za poraz.

Oglasi

Tu su i bonus bodovi za prolazak do određenih faza, što pomaže da se timovima koji se dobro snalaze u takmičenjima višeg profila daju dodatnu važnost. Bodovi koje su osvojili svi klubovi se zbrajaju, a taj ukupan rezultat se dijeli sa brojem klubova koje država ima u Evropi. To daje prosjek koeficijenta.

Ako se osvrnemo na prethodnih pet sezona, Engleska i Španija zauzimaju sedam od 10 mjesta, a Italija i Njemačka po jedno. Samo u sezoni 2021/22 jedna od zemalja sa manje od četiri tima u Ligi prvaka (Holandija) završila je među prva dva prosječnog koeficijenta.

Na krau, jasno je da će se za dva najbolja peta mjesta boriti Njemačka, Italija, Engleska i Španija koje imaju najbolje koeficijente. Radi se o ligama koje već imaju četiri zagarantovana mjesta u Ligi prvaka naredne sezone. Po trenutnom izgledu, Njemačka i Italija su na vrhu po UEFA koeficijentu i to im donosi dodatna mjesta u Ligi prvaka.

Trenutno je Borussia Dortmund peta u Bundesligi, a Bologna drži to mjesto u Seriji A. Dakle, to su timovi koji bi mogli kao petoplasirani na kraju sezone izboriti nastup u Ligi prvaka, što je opet naravno prerano da se donosi sud budući da smo tek na polovini sezone.

No, u Bologni već počiunju da maštaju. Svjesni su da su trenutno na poziciji koja donosi plasman u najelitnije klupsko takmičenje, a na Twitter nalogu su objavili tabelu uz poruku: "Zaustavite odbrojavanje".

Oglasi

Bologna je u historiji igrala evropska takmičenja, ali to je bilo davno. Posljednji put su nastupili 2002. godine u tadašnjem UEFA-inom Interetoto kupu, a to takmičenje osvojili su četiri godine ranije. Bologna je davne 1971. godine igrala i sa Željezničarom iz Sarajeva u okviru jednog od evropskih takmičenja. Tada je u dvomeču bilo 3:3, ali je tim sa Grbavice prošao dalje zbog gola u gostima. Kasnije je bh. predstavnik, koji je tada naravno igrao pod zastavom Jugoslavije, ispao od Ferencvaroša na penale. Osim Bologne, Željo je tada izbacio Club Brugge i škotski St. Johnstone.

Englezi najveći gubitnici

Razočaravajuće evropske utakmice Manchester Uniteda i Newcastlea ne samo da su uništile njihove šanse za slavu u Ligi prvaka ove sezone, već bi mogle uticati na njihove šanse u sezoni 2024/25. Ova dva tima su trenutno šesta, odnosno sedma na tabeli Premier lige. Jedan od ovih klubova bi vrlo lako mogao završiti na petom mjestu na kraju.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Pod pretpostavkom da nijedna ekipa ne osvoji mjesto među prva četiri Premier lige, neće nastupiti u Ligi prvaka sljedeće sezone. Jedan potencijalni spas za petoplasirani tim Premier lige je evropski uspjeh Arsenala i Cityja. Sve dok ova dva tima mogu da nastave napredovati u Ligi prvaka ove sezone, Engleskoj ostaju male šanse za osvajanje prva dva UEFA rang-liste koeficijenta.

Engleska takođe ima dva tima koja su ostala u Ligi Evrope i jedan u Evropskoj konferenciji. Liverpool, Brighton i Hove Albion i West Ham su u nokaut fazi drugog ranga turnira, dok Aston Villa nastupa na Evropskoj konferenciji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi