Istanbule grade moj: Odigrao dvije utakmice u karijeri u Ligi prvaka i dva puta je osvojio!
FOTO: EPA

Za filma

Istanbule grade moj: Odigrao dvije utakmice u karijeri u Ligi prvaka i dva puta je osvojio!

H. Zilić

Šta bi bila jedna velika utakmica bez svoje posebne priče? Ništa, apsolutno ništa. Tako je i finale Lige prvaka između Manchester Citya i Intera dobilo svog junaka.

Iskusni 37-godišnji golman Scott Carson je vjerovatno uradio nešto što niko nikada neće u svijetu sporta.

Čovjek je u karijeri branio dvije utakmice u Ligi prvaka, a ima dva naslova!

U sezoni 2004/2005 u epskom finalu u Istanbulu sa Liverpoolom je postao prvak Evrope nakon što su stigli zaostatak od 3:0 protiv Milana i slavili nakon boljeg izvođenja penala.

U toj sezoni Liverpool je odigrao 13 utakmica u Ligi prvaka, a Carson je branio samo u prvoj utakmici četvrtine finala protiv Juventusa koju su Redsi dobili sa 2:1.

Oglasi

Skoro dvije decenije nakon toga, tačnije 18 godina, kasnije novo finale Lige prvaka za pomenutog golmana, ovaj put sa Manchester Cityem. Građani su odigrali 13 utakmica, Carson nije branio ni minute, bio je treći golman.

Na kraju i sa Cityem je osvojio Ligu prvaka.

Scott Carson je u karijeri bio u rosteru na 49 utakmica Lige prvaka, dvije je branio, a dva puta je osvojio najelitnije klupsko fudbalsko takmičenje. Oba puta u Istanbulu, oba puta protiv milanskih klubova.

Ovome dodajmo da ima tri finala ukupno i tri medalje jer je finale 2021. godine sa Manchester Cityem izgubio od Chelseaja.

U toj sezoni 2020/2021 branio je 17 minuta u duelu osmine finala protiv Sportinga i uz duel protiv Juventusa 2005. godine to su dvije jedine utakmice u kojima je branio dok je 47 bio na klupi.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Nevjerovatna karijera 37-godišnjeg golmana, koji je poredLiverpoola i Manchester Citya branio za Sheffield Wendsday, Charlton, WBA, Bursaspor, Wigan i Derby County.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi