Sada je poznato zašto Messi ne želi pričati engleski i Amerikanci su jako ljuti zbog toga

Samo jednu rečenicu rekao je na engleskom

Sada je poznato zašto Messi ne želi pričati engleski i Amerikanci su jako ljuti zbog toga

Edmir Škorić

Sredinom jula ove godine jedan od najvećih fudbalera svih vremena, Lionel Messi, potpisao je za Inter Miami nakon što mu je istekao ugovor s PSG-om.

Iako su se u Barceloni nadali Messijevom povratku na Camp Nou, on je mnoge iznenadio i potpisao za američki Inter Miami, na čijem čelu je legendarni David Beckham. Novac jeste bio privlačan, ali naravno ne i presudan za odluku Messija, koji je ipak poslušao svoju porodicu, a supruga Antonella htjela je isključivo Miami.

Argentinac živi više od tri mjeseca u Sjedinjenim Državama, ali fanovi još uvijek nisu čuli neki njegov intervju na engleskom jeziku, s izuzetkom slučaja kada je Leov govor sa španskog na engleski preveden od strane neuronske mreže.

Mnogima se to čini čudnim: Messi već više od 20 godina živi u Evropi, gdje je engleski glavni jezik za komunikaciju stranaca. Igra fudbal i dugo putuje po svijetu, a još uvijek ne zna engleski jezik?

Zapravo to nije istina. Argentinac zna govoriti engleski, ali ne radi to namjerno. Messi je prije nekoliko godina priznao da već godinu i pol dana aktivno uči engleski te da ponekad nastavi vježbati u slobodno vrijeme. On dobro razumije govor i zna čitati, ali govori slabo, pa radije koristi usluge prevoditelja ili nikako ne govori engleski.

Oglasi

Čak iu Sjedinjenim Državama, fudbalska zvijezda rijetko razgovara sa svojim saigračima na njihovom materinjem jeziku.

“Ja uzimam sate španskog, a on engleski. Naša komunikacija se ne može nazvati divnom, ali na terenu je sve drugačije. Čuo sam Messija kako govori nešto na engleskom meni i nekolicini drugih igrača u blizini. Mislim da prilično dobro govori engleski,” rekao je veznjak Miamija Robert Taylor.

No, nećete javno čuti Messija kako govori engleski. U posljednjih nekoliko godina Argentinac je pred kamerama izgovorio samo jednu rečenicu na engleskom. "Vrlo lijepo od vas", rekao je Leo domaćinu na gala večeri PSG-a.

Međutim, postoje još dva razloga zašto Messi ne želi govoriti engleski, osim neugodnosti. Prvo, sada živi na Floridi, gdje gotovo polovica stanovnika govori španski. Miami se smatra "američkom prijestolnicom Latinske Amerike".

A drugo, Messijev tim se prilagođava njemu. Mnogi Argentinčevi saigrači uče španski kako bi bolje razumjeli zvijezdu.

Oglasi

“Nisam čuo da Leo govori engleski. Ponekad kaže dobro jutro, ali oni u ekipi koji govore engleski, a ne znaju španski, sada uče španski", rekao je krilni igrač Inter Miamija Edison Azcona.

Naravno, neki u Sjedinjenim Državama su iskreno ogorčeni ovakvim stanjem stvari. Tokom Messijevog dolaska u Miami, voditelj Fox Newsa Brian Kilmeade direktno je rekao kako bi bilo lijepo da Leo napokon progovori engleski.

"Jedina stvar za koju sam zabrinut je da ne govori naš jezik i želim ga vidjeti kako sjedne i razgovara", rekao je Kilmeade. A onda je svoje riječi malo izgladio šalom: “Postoji jedna važna stvar u vezi s Davidom Beckhamom - naučio je govoriti engleski za nas. Samo s naglaskom, iako je došao s 32 godine".

Ipak, većina i dalje podržava zvijezdu, bez obzira kojim jezikom Leo govori. Navijači ga iskreno vole i stoga su spremni zažmiriti na mnoge stvari: nije uzalud Messijevim dolaskom u MLS oboren rekord prosječne posjećenosti - 2023. godine u prosjeku je dolazilo 22.111 ljudi na stadion.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi