Poznato je ko je osvajač Zlatne lopte, ali i ko "najveći gubitnik"

Čeka se samo zvanična odluka

Poznato je ko je osvajač Zlatne lopte, ali i ko "najveći gubitnik"

Edmir Škorić

Krajem oktobra biće poznato ko će osvojiti Zlatnu loptu, ali uveliko se špekuliše da je to pitanje već riješeno.

Zbog Zlatne lopte za sezonu 2022/23 vodi se odavno polemika, jer ipak postoji niz kandidata koji su je definitivno zaslužili, ali kako to obično i biva, na samom vrhu ima mjesta samo za jednog.

Katalonski Sport objavio je kako je Lionel Messi po osmi put osvojio prestižnu nagradu i kako se samo čeka trenutak kada će je i zvanično dobiti u ruke.

Messi je osvojio Svjetsko prvenstvo s Argentinom u Kataru i to je očito bilo sasvim dovoljno da bude izabran za najboljeg fudbalera, ali shodno tome, poznato je i ko je najveći gubitnik ovaj put.

Njime se smatra Erling Haaland, sjajni Norvežanin koji je imao sezonu iz snova i osvojio tripletu sa Manchester Cityjem, bio nezaustavljiv, ima neumoljive statistike, ali izgleda da je to bilo uzalud.

Oglasi

U toj sezoni reprezentativac Norveške zabio je čak 52 gola na 53 utakmice i upisao devet asistencija, te je jedan od ključnih igrača za Cityjevo osvajanje Lige prvaka, Premier lige i FA kupa.

Međutim, to očito France Footballu i onima koji daju glasove nije bilo dovoljno da se dobije nagrada, koja je na kraju otišla u ruke Messiju, zasluženo ili ne, svako sam može da procijeni.

U užem izboru je bio i Haalandov saigrač Kevin de Bruyne, ali i Kylian Mbappe iz PSG-a, koji je imao sjajnu sezonu, te je igrao finale Mundijala sa Francuskom.

Messi je prestižnu nagradu osvajao od 2009. do 2012., potom 2015., 2019. i 2021. godine. Ako je zaista i sada pobjednik, postaće prvi igrač u historiji koji je istu dobio, a da ne igra za evropski klub. Podsjetimo da je Argentinac ovog ljeta otišao u Inter Miami (SAD).

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Sport je otkrio i koji fudbaler će dobiti Zlatnu loptu. To će biti Aitana Bonmati iz Barcelone, koja je osvojila prvenstvo i Superkup Španije i osvojila Ligu prvaka u sezoni 2022/23. Na prelazu iz jula u avgust osvojila je Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom Španije, a izabrana je i za najbolju igračicu turnira.

Da li će se ova predviđanja ostvariti, saznaćemo 30. oktobra, kada će se dodjeljivati nagrade za najbolje u raznim konkurencijama.

Top Komentari

DamirS
Ako Messi osvoji ZL onda će biti (a već ima) puno polemike. Samo da napomenem: 2018 je Messi dao preko 50 golova i imao preko 20 asistencija, osvojio duplu krunu u Španiji ali na kraju je bio tek 5. u poretku za ZL. Tada su glasači ispred njega izabrali Mbappea, Griezmanna, Modrića....valjda im je uspjeh na SP bio važniji. A ne sjećam se da je bilo puno polemike oko Messijevog plasmana tada. Ali sada kada je on osvojio i bukvalno sam nosio ekipu do titule, sada je sve sporno. I da kažem još nešto o teoriji namještanja SP 2022. neki dan gledam sažetak te utakmice...i ona penala koja su svirana protiv Argentine su bila summjiva, pogotovo prvi. Pa da opet pitam: ako neko želi namjestiti utakmicu nekome, da li će protiv njih svirati dva takva penala i poslati ih da se bore u izvođenju penala. Smiješna teorija.
2 0
user1624121158
Lewandovski i Haaland su žrtve Ronaldovih zlatnih lopti iz 2016 i 2017 koje je dobijao ispred Messija samo na osnovu trofeja jer je Realov lobi nametnuo takve kriterije za zlatnu loptu. Svih ovih godina pa sve do 2016 godine zlatna lopta je bila individualna nagrada i većinom dobijao ju je onaj ko je bio individualno najbolji u toj godini. Bilo je tu naravno i izuzetaka ali to je bilo većinom u godinama SP kada su osvajači SP dobijali zlatne lopte. Sama činjenica da ju je Ronaldo dobio 2013 godine sa 0 trofeja dosta govori i to je bilo tako sve do 2016 nakon čega se mijenjaju kriteriji za zlatnu loptu. Real koji je osnovao 1904-e godine tu istu FIFU je nametnuo kriterije da trofeji budu važniji i Messi ostaje bez zlatne lopte 2016 i 2017 iako je po svim statistikama bio najbolji igrač, a da ne pričam sad o tome da u periodu do 2007-e godine zlatnu loptu 17 godina zaredom NIJE dobio igrač koji je osvojio ligu prvaka. Nikada liga prvaka nije bila toliko bitna za zlatnu loptu sve dok je Real nije poceo osvajati.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi