Mnogima nije jasno kako je Messi na vrhu poretka za najboljeg igrača svijeta, ali postoji razlog
Imena nominovanih će biti otkrivena u augustu, a nagrada će se dodjeliti u oktobru (Foto: EPA)

Objašnjenje postoji

Mnogima nije jasno kako je Messi na vrhu poretka za najboljeg igrača svijeta, ali postoji razlog

Midhat Šljivak

Lionel Messi trenutno je glavni kandidat za osvajanje Zlatne lopte i mnogi su u nevjerici zbog toga iako je s Argentinom uzeo trofej svjetskog prvaka u Kataru. Izostali su međutim drugi trofeji, Messi nije blistao i igrao je sasvim prosječnu sezonu u PSG-u.

Lionel Messi trenutno je vodeći u poretku za Zlatnu loptu. Iako nije blistao u dresu PSG-a, Argentinac je nacionalni tim vodio do osvajanja titule prvaka svijeta u Kataru i to mu trenutno daje prednost u odnosu na sve druge.

Titula prvaka svijeta bit će uključena u bodove za sezonu 2022/2023 zbog činjenice da je Mundijal odigran usred sezone i to bi moglo biti presudno u krajnjem glasanju za najboljeg na svijetu.

On je pored trofeja s Argentinom osvojio i Ligue 1 s PSG-om i ukupno je u sezoni postigao 38 golova i imao je 25 asistencija.

Messi je tako trenutno glavni kandidat za osvajanje Zlatne lopte. Nominovani će biti otkriveni u augustu i ostaje nam da vidimo hoće li argentinski čarobnjak po osmi put podići ovaj prestižni trofej.

Oglasi

Iza Lionela Messija u poretku su očekivana imena. Na mjestu broj 2 je napadač Manchester Cityja Erling Haaland koji je pored trostruke krune s Građanima porušio sve rekorde u golovima i zabio ih je 52 u 53 utakmice.

Na listi kandidata za trofej najboljeg na svijetu u vrhu su još Kylian Mbappe (PSG), Vinicius Junior (Real Madrid) i Kevin de Bruyne (Manchester City).

Prošle sezone nagradu za najboljeg na svijetu ponio je nekadašnji napadač Real Madrida, a sada saudijskog Al Ittihada Karim Benzema.

Francuz je postao prvi koji je nagradu dobio kao najbolji igrač u sezoni, a ne u kalendarskoj godini. Takvu će praksu France Football koji dodjeljuje nagradu nastaviti i u budućnosti.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Po mnogima je takvo biranje najboljeg zapravo i najpoštenije. Dosta je onih koji su u prošlosti pokradeni za nagradu iako su imali spektakularne sezone i zbog toga je konačno došlo do promjene u sistemu izbora najboljeg fudbalera svijeta.

Rekordnih sedam nagrada za sada ima Lionel Messi, pet ih je osvojio Cristiano Ronaldo, a po tri Michel Platini, Marco van Basten i Johan Cruyff.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Cocca87
38 golova i 25 asistencija u sezoni sa 35 godina je statistika kakvu svaki igrac sanja da ima, a za najveceg svih vremena je to prosjecna sezona.......s tim je dovoljno receno.....
0 1
Adrian
Čovjek na Svjetskom prvenstvu vecinom penale postizao, prije i poslije svjetskog nema ga na mapi.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi