Ludnica u Nizozemskoj: Ajax ili AZ, postoji čak i prijedlog da se dodijele dvije titule

Šta će odlučiti Nogometni savez Nizozemske?

Ludnica u Nizozemskoj: Ajax ili AZ, postoji čak i prijedlog da se dodijele dvije titule

E. Škorić

Nakon što je jučer nizozemski premijer Mark Rutte objavio da nema sporta do 1. septembra, postalo je jasno da sezona Eredivizije neće moći da se zavšri.

Rutte je prvobitno odlučio da do 1. juna stopira sve aktivnosti u zemlji, između ostalog i nogometna i sportska takmičenja, a produžena suspenzija za još tri mjeseca jasno je zadala ogromne glavobolje Nizozemskom nogometnom prvenstvu.

Već jučer, nakon donesene odluke, počelo se pisati da je Ajax prvak jer je prvi po tretnunom pogledu na tabelu, ali da li bi to bilo pravedno? Uostalom, UEFA je strogo naredila svim savezima da istraju do kraja i da ne prekidaju prvenstva, pa je nedavno Belgijski nogometni savez poništio odluklu da Club Brugge proglasi prvakom.

U petak će Niozemski nogometni savez, odnosno čelnici istog obaviti razgovore s predstavnicima UEFA-e, a onda donijeti i konačnu odluku. No, ukoliko se zaista prvenstvo i prekine, a titula dodijeli Ajaxu, bit će u najmanju ruku nekorektno prema drugoplasiranom AZ Alkmaaru.

Ajax i AZ imaju isti broj bodova (56) s istim omjerom pobjeda, neriješenih i poraza (18 - 2 - 5), mada je Ajax u boljoj poziciji zbog gol-razlike (68:23 - 54:17). Prema pravilika tamošnjeg nogometnog saveza, Ajax bi bio prvak, ali...

Mediji u Nizozemskoj smatarju da ne bi bilo zaista u redu da AZ ispašta jer je, zanimljivo, oba puta u toku sezone pobijedio ekipu iz Amsterdama. Devet kola prije kraja u Erediviziji je sve bilo otvoreno, a AZ u zastrašujućoj formi naspram Ajaxa koji je u znatnom padu...

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

U petak će biti donesena odluka, a neki predlažu čak i da se dodijeli titula i jednima i drugima, što bi opet bio pravi paradoks u svijetu nogometa. Ali, s obzirom na sve što se dešava, više ništa ne može da nas iznenadi.

U međuvremenu se javlja još jedan problem. Kao što De Degragraaf navodi, postoji i drugi nedostatak u slučaju da Ajax bude prvak. Morao bi platiti značajnu premiju svojim igračima za titulu i ostaje da se vidi hoće li sponzori amsterdamskog kluba biti spremni platiti dio tog iznosa s obzirom da ona (titula) nije 'pošteno' osvojena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi