Nizozemski savez u petak na sastanku s UEFA-om: Nema fudbala dok ne bude sigurno!
Foto - EPA

Imaju jasan stav

Nizozemski savez u petak na sastanku s UEFA-om: Nema fudbala dok ne bude sigurno!

M. Šljivak

Nizozemski premijer Mark Rutte jučer je objavio kako se sve fudbalske aktivnosti zabranjuju do 1. septembra.

Zbog pandemije koronavirusa Rutte je prvobitno odlučio da sport zaustavi do 1. juna, ali je jučer zabrana produžena do prvog dana septembra, a to bi svakako značilo da je sezona u Nizozemskoj gotova.

Nakon odluke premijera Ruttea objavili su svoj stav, čelnici Fudbalskog saveza Nizozemske najavili su konsultacije sa UEFA-om i nakon što se razmotre sve posljedice otkazivanja sezone, donijet će konačnu odluku o eventualnom prekidu takmičenja.

"Fudbalski savez Nizozemske još uvijek nije prekinuo sezonu posebno zbog toga što je fudbalska industrija došla u financijske poteškoće. Pokušavamo spasiti klubove od gašenja i nestajanja, kao što je to slučaj i sa ostalim granama u našoj ekonomiji", piše saopštenju i nastavlja se:

"Činjenica da se utakmice ne mogu igrati do 1. septembra predstavlja ogroman izazov što se tiče sportske i ekonomske strane. Razgovarat ćemo sa vladom, klubovima, interesnim grupama i ekspertma. Zajedno ćemo pokušati naći rješenje za fudbal u sigurnim uslovima. Razgovarat ćemo o tome kako možemo organizovati utakmice u budućnosti. Neće biti fudbala u našoj organizaciji dok vlada ne kaže da je sve sigurno za igru", saopšteno je.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Čelnici FS Nizozemske u petak će obaviti razgovore sa predstavnicima UEFA-e, a nakon toga bi trebalo da znamo konačnu odluku o prekidu sezone.

Ako se sezona na kraju zvanično prekine Ajax bi postao prvak, a savez bi morao da donese odluku o plasmanu preostalih učesnika lige.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi