Najveći patriotizam, herojstvo i kukavičluk na Svjetskim prvenstvima: U Kataru šansa za osvetu
Luis Suarez je 2010. godine bio junak Urugvaja na Mundijalu u Južnoj Africi.

Potez Suareza 2010. godine

Najveći patriotizam, herojstvo i kukavičluk na Svjetskim prvenstvima: U Kataru šansa za osvetu

Eldar Ganibegović

Svjetsko prvenstvo u Kataru kuca na vrata, odnosno počinje za dva dana. Uoči Mundijala, prisjetit ćemo se jednog od najlegendarnijih momenata na Svjetskim prvenstvima ikad.

Ne, nije to onaj gol Diega Maradone protiv Engleske kada je postigao pogodak rukom, a kasnije i osvojio prvenstvo s Argentinom.

O tome smo pisali prije nekoliko dana, odnosno o lopti s kojom je postignut taj gol, a koja je prodana na aukciji u Londonu za nevjerovatnu cifru.

Ovogodišnje i Svjetsko prvenstvo 2010. godine imaju jednu zajedničku tačku - održavaju se u egzotičnoj zemlji.

Te 2010. godine Mundijal smo pratili u Južnoj Africi, a osvojila ga je Španija koja je pogotkom Inieste u 117. minuti savladala Holandiju.

Oglasi

Ipak, historiji smo svjedočili u četvrtinalnoj utakmici koja je drugog jula te godine odigrana na FNB stadionu između Gane i Urugvaja.

Afrička selekcija stigla je do vodstva preko Muntarija u nadoknadi prvog poluvremena, da bi Diego Forlan u 55. donio izjednačenje dvostrukim prvacima svijeta.

Otišlo se u produžetke, a u 120. minuti trenutak odluke. Velika šansa je bila za Ganu, svi su loptu vidjeli u golu, a onda patriotski potez Luisa Suareza.

Rukama je spriječio da lopta završi u mreži. Neko bi rekao herojski, neko kukavički, ali definitivno ne i zabranjeno.

Suarez je za svoj postupak dobio zaslužen crveni karton, a Gana je imala šansu da iz penala obezbijedi polufinale Mundijala i najveći uspjeh u historiji.

Odgovornost je u 122. minuti preuzeo Gyan i nije pogodio, odnosno pogodio je prečku za veliko razočarenje u Africi, a slavlje u Južnoj Americi.

Nakon toga su uslijedili penali, a tamo se bolje snašao Urugvaj i prošao u polufinale, gdje je ispao od Holandije, a kasnije je poražen od Njemačke u meču za treće mjesto. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Luis Suarez će i ove godine nastupiti na Mundijalu i to će mu biti posljednji u karijeri, a teško je očekivati da će ponoviti uspjeh i četvrto mjesto iz 2010. godine.

Njegova selekcija ponovo se nalazi u grupi s Ganom, a tu su još Portugal i Južna Koreja. 

Top Komentari

Antaressa
Vruće djevojke vas čekaju na -- Hot24.pw
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi