Mi se time ne možemo pohvaliti: Luksemburg pobjeđivao Portugal, Njemačku, Francusku, Nizozemsku...

Padale su velike selekcije

Mi se time ne možemo pohvaliti: Luksemburg pobjeđivao Portugal, Njemačku, Francusku, Nizozemsku...

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra s Luksemburgom. Iako je to selekcija jedne male evropske zemlje, može se pohvaliti da je u svojoj historiji rušila neka velika imena.

U okviru 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:45 sati na Bilinom polju dočekuje Luksemburg.

Selekcija je to jedne male evropske države. Posljednjih godina su u usponu i više nisu kanta za nabijanje, te će Zmajevima biti sigurno teži zadatak nego, naprimjer, 2011. godine kada smo ih lagano počistili s 5:0.

Iako se radi o selekciji koja na fudbalskoj mapi nije veliki faktor, u svojoj historiji su znali rušiti protivnike koji su među svjetskim velesilama.

Bosna i Hercegovina uspjela je pobijediti koncem 20. vijeka Italiju u onoj čuvenoj utakmici na Koševu, slavili smo protiv Danske naprimjer, ali pobjede protiv onih vrhunskih selekcija su uvijek nekako izostajale ma koliko dobro igrali protiv njih.

Oglasi

Što se Luksemburga tiče, oni protiv Italije imaju omjer od remija i osam poraza, ali su zato uspjeli da sruše neke druge velike selekcije.

Najviše utakmica u historiji igrali su protiv Portugala, njih 20. Imaju jednu pobjedu protiv ovog tima i to u drugoj utakmici s njima. Bilo je to u oktobru 1961. godine kada su slavili s 4:2 u kvalifikacijama za Mundijal 1964.

U septembru 2017. godine iznenadili su svijet remijem protiv Francuske (0:0) u kvalifikacijama za SP, a protiv ove reprezentacije imaju i jednu pobjedu. Ostvarili su je čak 1914. godine u prijateljskoj utakmici, a rezultat je bio 5:4.

Istim rezultatom su u prijateljskoj utakmici savladali i Nizozemsku 1940. godine, a 23 godine kasnije slavili su protiv njih s 2:3 u kvalifikacijama.

Njemačka je još jedno veliko ime koje su rušili i to rezultatom 2:1 u prijateljskoj utakmici 1939. godine, a ostvarili su još pobjede protiv, naprimjer, Belgije i Švicarske.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, mi smo im jedna od rak rana. S nama su igrali sedam puta i isto toliko puta izgubili, a isti omjer imaju i protiv Austrije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Neke od selekcija protiv kojih znaju još samo za poraze su Rusija (10), Engleska (9), Izrael (9), Španija (6), Vels (6), Ukrajina (5), Čehoslovačka (6), Istočna Njemačka (5), Srbija (4), Slovenija (4)...

Nadamo se kako ćemo se u novembru mjesecu i mi pridružiti Engleskoj i Izraelu na listi reprezentacija koje su Luksemburg pobijedile devet puta iz devet pokušaja. 

Top Komentari

Fele
Problem je sto nismo svjesni svoje velicine
0 1
Drakula
Uvijek neugodni luxembrug. Vele sila za nas
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi