Zmajevi nemaju pravo na kiks: Večeras nam gostuje selekcija kojoj je BiH noćna mora!

Bosna i Hercegovina dočekuje Luksemburg

Zmajevi nemaju pravo na kiks: Večeras nam gostuje selekcija kojoj je BiH noćna mora!

Eldar Ganibegović

U okviru 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo večeras naša fudbalska reprezentacija na Bilinom polju dočekuje Luksemburg i jednostavno mora upisati nova tri boda kako bi ostala na putu ka prvom plasmanu na EURO.

Nakon tri odigrana kola Zmajevi imaju tri boda. Pobijedili smo u prvom kolu Island (3:0), da bismo u naredna dva odradili dva najteža gostovanja u grupi gdje smo poraženi od Slovačke (2:0) i od Portugala (3:0).

Naša selekcija imala je problema s letom i pri odlasku i pri povratku iz Lisabona, no sinoć su svi koji su bili na raspolaganju u Portugali normalno trenirali i konkurišu za večerašnju utakmicu.

Što se Luksemburga tiče, oni su trebali u Zenicu stići u dobrom raspoloženju nakon 2:0 pobjede protiv Lihtenštajna, ali to nije slučaj zbog iznenadnih problema koji su se dogodili unutar redova ove selekcije.

Naime, dva najbolja igrača ove ekipe, Gerson Rodrigues i Vincent Thill. Kako su prenijeli luksemburški mediji, razlog tome su neslaganja unutar reprezentacije.

Oglasi

To nam svakako ide u prilog i nema sumnje da ćemo u sjajnoj atmosferi na Bilinom polju biti favoriti protiv Luksemburga, te osvojiti i šesti bod u ovim kvalifikacijama.

Izraelci i na terenu i u VAR sobi

Glavni sudija ove utakmice biti će Gal Leibovitz, 36-godišnji izraelski sudija koji je od 2019. godine na FIFA-inoj listi i ovo će mu biti prva utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. 

Pomagat će mu sunarodnjaci Rostislav Talis i Omer Barbiro. Nael Odeh biti će četvrti sudija. 

Suci u koji će biti u VAR sobi također dolaze iz Izraela. Ziv Adler će biti glavni, a pomagat će mu Eli Hacmon. 

Oglasi

Međusobni omjer

Do sada se naša selekcija s Luksemburgom sastajala ukupno sedam puta i svih sedam puta smo pobijedili. Prava smo noćna mora za ovu reprezentaciju, dok su oni nama selekcija protiv koje smo najuspješniji u našoj historiji.

Prvu utakmicu protiv njih odigrali smo 29. marta 2003. godine u kvalifikacijama za EP 2004. godine. Pogocima Bolića i Barbareza slavili smo s 2:0.

Drugu utakmicu u tim kvalifikacijama odigrali smo 10. septembra 2003. godine i slavili minimalnu pobjedu golom Sergeja Barbareza.

Naredni meč bio je prijateljskog karaktera, a odigrao se 31. marta 2004. na Josy Barthel i tada su nam Luksemburžani postigli jedini gol - 1:2 smo slavili. Misimović i Bolić su zabijali za nas, da bi pred kraj utakmice poraz domaćina ublažio Huss.

Domaćin narednog susreta ponovo je bio Josy Barthel stadionu i to u septembru 2010. na otvaranju kvalifikacija za EP 2012., a pogocima Ibričića, Pjanića i Džeke u razmaku od 6. do 16. minute slavili smo 0:3.

Oglasi

Opet smo se susreli u 9. kolu na Bilinom polju u oktobru 2011. Nezapamćena kiša je padala tog dana u Zenici, ali to nas nije spriječilo da upišemo uvjerljivu pobjedu od 0:5, a strijelci su bili Džeko, Misimović (2), Pjanić i Medunjanin.

Pretposljednji meč je bio prijateljskog karaktera na Josy Barthel stadionu, a odigran je 25. marta 2016. godine. Slavili smo s 0:3, a pogotke smo postigli vrlo kasno, u posljednjih dvadesetak minuta susreta.

Prvo je Channot postigao autogol, zatim sretno i spretno za 2:0 pogađa Milan Đurić, i za kraj ljepotica Miralema Pjanića iz slobodnog udarca.

Posljednji put protiv njih smo igrali 29. marta prošle godine u prijateljskoj utakmici. Luksemburg se pokazao kao krupan zalogaj koji smo uspjeli sažvakati tek u 86. minuti kada je Edin Džeko postigao pobjedonosni pogodak. 

Od ostalih reprezentacija protiv kojih imamo stopostotan učinak tu su Slovenija (četiri utakmice) i te sa po dvije utakmice Bjelorusija, Latvija, San Marino, Andora i Gibraltar.

Iako nije relevantno, navest ćemo i selekcije protiv kojih smo igrali po jednu utakmicu i pobijedili, a to su: Švicarska, Kuvajt, Gana, Urugvaj, Obala Slonovače, Alžir, Čile, Južna Afrika, Bahrein, Azerbejdžan, Vijetnam, Indonezija, Oman, Bangladeš i Island.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Što se Luksemburga tiče, po tri gola protiv njih postizali su Zvjezdan Misimović, Edin Džeko i Miralem Pjanić. Dijamant i Mali princ i večeras će biti u sastavu protiv ove selekcije i vidjet ćemo hoće li popraviti taj učinak. 

Utakmica Bosna i Hercegovina - Luksemburg igra se večeras s početkom u 20:45 sati na Bilinom polju, te očekujemo i osmu pobjedu protiv ove reprezentacije. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti