Magath i najkontroverznija izmjena u historiji u Bundeslige: "Čuo sam šta je Van Bommel rekao..."

Poniženje ili?

Magath i najkontroverznija izmjena u historiji u Bundeslige: "Čuo sam šta je Van Bommel rekao..."

Edmir Škorić

Bivši njemački fudbaler Felix Magath imao je zavidnu trenerku karijeru, a vrhunac je dosegao sa Wolfsburgom kojeg je vodio do naslova prvaka Njemačke.

Magath je još 1995. godine u bivšem klubu HSV-u počeo da peče trenerski zanat. Kratko je tu bio, kratko se zadržao i u Nurnbergu, Werderu, Eintrachtu, tek nešto duže u Stuttgartu, onda tri godine rada s Bayernom, pa dvije sezone za pamćenje s Wolfsburgom.

Ondje je radio sa bh. majstorima Edinom Džekom i Zvjezdanom Misimovićem, a 2009. godine osvojena je Bundesliga. Pamtiće se ta sezona dugo vremena ne samo u Wolfsburgu nego i u kompletnoj Njemačkoj.

Mi ćemo je pamtiti po asistencijama bivšeg reprezentativca Misimovića i golovima još uvijek aktuelnog reprezentativca Džeke. A pamtit će se i čuveni potez Magatha, koji je upravo na današnji dan prije 15 godina u pobjedi Wolfsburga nad Bayernom (5:1) napravio "kontroverznu" izmjenu.

Andre Lenz je tada u 89. minuti zamijenio prvog golmana Diega Benaglija. Kada su ga pitali da li je to bila provokacija prema bivšem klubu Bayernu, Magath je odgovorio: "Samo sam želio nagraditi svog durgog golmana za izvrstan rad na treninzima". Godinama kasnije Lenz otkriva da je ta zamjena unaprijed bila dogovorena.

"Imao je na umu da me zamijeni ako bude imao priliku. Uvijek sam bio vjeran drugi golman i želio mi je dati priliku svjedočiti pobjedi na terenu i dobiti bonus za zamjenu".

Oglasi

"Da li je samo bila riječ o njegovoj osveti Bayernu? Ne, ne mislim tako. U prijašnjim utakmicama te sezone jednostavno nije bilo prostora za promjenu na golu. Sve u svemu, bio je to jako lijep dan za sve nas. Ne samo az Magatha i Wolfsburg, već i za sve igrače", dodao je Lenz.

Kada je ušao Lenz, bivši Bayernov veznjak koji je tada bio na terenu, Mark van Bommel, glasno se žalio na Magathov potez uz riječi: "Ne možeš to uraditi".

"Čuo sam šta je Van Bommel rekao. Međutim, mogu razumjeti njegovu frustraciju. Bayern rijetko gubi, još rjeđe 1:5. Osim toga, primljeni golovi bili su vrlo posebne kvalitete, ako se sjetite primjerice Grafiteovog gola. Ako morate izdržati trenutak kada je zamjenski golman zamijenjen, to je kao poniženje. Obrnuto, da je Bayern vodio 7:1 možda bi sam uveo svog drugog golmana".

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Nakon Wolfsburga, Magath je radio u Schalkeu i Fulhamu, a posljednji angažman je imao u Herthi gdje je proveo tek nekoliko mjeseci, pa od juna 2022. je bez posla.

70-godišnjak se penzionisao, a trenersku karijeru završio je sa šest trofeja. Osim titule s Wolgsburgom, ostalih pet je osvojio u Bayernu. Bavarce je dva puta vodio do naslova prvaka Njemačke, osvojio je i dva Kupa te jedan Superkup Njemačke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi