Maksimović: Osjeća se jedinstvo stručnog štaba i igrača

Mladi bh. stručnjak posebno pohvalio Stevanovića

Maksimović: Osjeća se jedinstvo stručnog štaba i igrača · Intervju

A. Beganović

Iako desetkovana fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine se sa dva teška gostovanja u Kazahstanu i Ukrajini kući vratila sa četiri osvojena boda i realnim šansama za plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Izabranici Ivajla Peteva uoči domaćih duela sa Finskom i Ukrajinom zavise sami od sebe, odnosno za siguran plasman u baraž neophodna im je pobjeda protiv Finske i remi sa Ukrajinom.

Situacija je to koju bismo prije početka kvalifikacija sasvim sigurno poželili, a velike zasluge za dobre igre Zmajeva u posljednje vrijeme pripadaju bugarskom stručnjaku Ivaylu Petevu.

I pored toga što je od većeg dijela navijača, pa i medija dočekan na jedan sraman način, Petev je od "razbijene vojske" uspio napraviti stroj koji ravnopravno igra i sa onim ponajboljim evropskim selekcijama.

Slaže se sa našom konstatcijom i mladi bosanskohercegovački stručnjak, koji je u prošloj sezoni sa Borcem uspio u nemogućoj misiji, odnosno u Banja Luku je donio dugo očekivanu titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Naravno, radi se o Marku Maksimoviću.

"Definitivno, moj neki utisak od dolaska Peteva je to da je uspostavio ono što želi. To se definitivno vidi. Na tom samom početku, pa kada i rezultati nisu bili na njegovu ruku, vidjela se njegova vizija. Govorim o trojici igrača nazad, odnosno o petorici kada se branimo. S te strane je to postalo prepoznatljivo i apsolutno je selektor bio u pravu. Onda pogledajte zadnju utakmicu, igramo bez Pjanića, Krunića, Cimirota i Saničanina. Govorilo se da je roster slab, ali sada te priče padaju u vodu. Desi se da bez Pjanića recimo uzmemo četiri boda na dva teška gostovanja", govori Maksimović za SportSport.ba i dodaje:

Oglasi

"Po meni je prekretnica susret sa Francuskom u kojem smo pokazali da možemo igrati i protiv onih najboljih svjetskih selekcija. Nakon toga domaći susret sa Kazahstanom i remi, mogu reći nesretni remi. Ne sjećam se da smo imali dominaciju u nekom meču kao što smo imali prvo poluvrijeme u tom duelu. Dobro, Kazahstan nije velesila, ali nije ni naivna reprezentacija."

Mladi bosanskohercegovački stručnjak smatra da se osjeti u reprezentaciji energija, koja nam je nedostajala.

"Osjeti se ta neka enrgija igrača i selektora i kompletnog rukovodstva. Vidi se to, pa i kada rezultati nisu bili na nivou, vidjelo se da su igrači vjerovali selektoru. Rezultat je sad to ispratio i tu smo gdje jesmo. Mislim da ne treba sada stvarati atmosferu da smo mi apsolutni favoriti u duelima sa Finskom i Ukrajinom. Moramo biti realni, no u dobroj smo situaciji. Nije bilo lako na početku kvalifikacija, pogotovo selektoru, ali vjerujte da se u Zenici protiv Kazahstana vidjelo da mu publika vjeruje. Sad očekujem u oba meča ispunjen tribine Bilinog polja", ističe nekadašnji trener Borca.

Opšti je dojam da Petev dobro reaguje tokom utakmice i da u pravo vrijeme pravi izmjene, a sa tim se slaže i naš sagovornik.

Oglasi

"Čovjek je ozbiljan trener sa ozbiljnim uspjesima u Bugarskoj. Radio je i u Dinamu, dobro nije osvojio titulu, ali znamo mi da nije lako doći na klupu hrvatskog prvaka. Vidi se da dobro osjeća ekipu, a šta mi se sviđa ponajviše je to da sebe ne stavlja u prvi plan. Svima je na usluzi, a opet se vidi ta njegova vizija i potezi koji govore da je bio u pravu. Sumnjao sam i ja kada sam vidio da mijenja formaciju, ali danas to jako dobro izgleda", ističe Maksimović.

Do kraja kvalifikacija ostala su još dva meča iz kojih nam trebaju četiri boda kako bi smo gotovo sigurno bili u baražu. Dakle, ne trebamo srljati ni u prvom meču, nego pametnom igrom doći do trijumfa nad Finskom.

"Kada kažete ne smijemo srljati, moram reći da nisam 'unutra' i ne volim nešto pametovati. Kako ćemo igrati najbolje zna onaj ko vodi reprezentaciju. Ne bih sebi dao za pravo da sugerišem nekome nešto ko ima mnogo više iskustva. Jasno je da moramo biti fokusirani, neće biti lako, no vjerujem da ćemo doći do baraža jer se vidi ta energija i zajedništvo, ističe Maksimović, a na pitanje koliko je bitna 'hemija" za uspjeh odgovara:

"Iz mog iskustva iz prošle sezone, smatram da je hemija il atmosfera od ogromnog značaja. Bez toga nema dobrog rezultata. Svi pričamo o toj atmosferi, ali ona se jedino može osjetiti. Ako ja sada to primjetim preko televizora, pa vidim kako selektor reaguje na šanse, kako reaguje njegov stručno štab. Obično svi pričamo da je super atmosfera, ali ova se sada vidi. Očigledno je da se između igrača, stručnog štaba i rukovodstva osjeća jedinstvo."

Osvrnuo se Maksimović i na doček selektora, koji je kako od većeg dijela navijača, tako i od bh. medija iz samo njima znanih razloga bio za svaku osudu.

"Za mene možda i neka škola su ta dešavanja. Bio je osporavan, a da nije ni pokazao koliko može. Svaka mu čast na ponašanju tokom tog perioda. Dobro, možda mu je bilo lakše i što je stranac, no evo danas se koliko vidim situacija promijenila".

Ukoliko se naš nacionalni tim plasira u baraž tamo ga očekuje težak posao i ruku na srce, šasne za plasman na Mundijal su minimalne. No, nekako je za bh. reprezentativni fudbal dobra stvar što sada imamo grupu igrača koji mogu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrati važnu ulogu pa i plasirati se na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Trebamo biti realni, imamo situaciju da u baražu možemo igrati sa Italijom, Portugalom, Španijom, Švicarskom, Srbijom, Rusijom...Veliki bi uspjeh bio doći do baraža, ali još veći je taj što smo uspjeli izbalansirati ekipu koja u narednim kvalifikacijama može mnogo. Vjerujem da će i Džeko igrati te kvalifikacije jer čini mi se da i on želi da se oprosti na velikom takmičenju. Imamo tu Pjanića, pa Krunića i Kolašinca i onda ove mlađe, tako da definitivno imamo i budućnost", istakao je Maksimović, a zatim posebno pohvalio Miroslava Stevanovića.

"Njega moram posebno pohvaliti. Oduševio me, tako je dobro iskoristio svoju šansu koja mu se ukazala da je to nevjerovatno. Čini mi se da je namjestio sve tri gola, onda se odlično pojavljuje u napadu. On s jedne strane, Kolašinac s druge. I onda ta naša kao defanzivna formacija ispadne ultra moderna. Izgledao je moćno i morao sam to naglasiti. Sazrio je nekako, veliki talenat koji je vjerovatno prezadovoljan u Švicarskoj. Njegova igra je za neku od najboljih liga. Dobro je odigrao i Hadžiahmetović, pa imamo i Nalića, onda ova dva mala štopera. Da ne nabrajam dalje, no činjenice kažu da se imamo pravo nadati dobrim rezultatom. I na kraju, definitivno je atmosfera u fudbalu u cjelini bolja kada je reprezentacija uspješna".

Top Komentari

Malmi_Suomi
Opet se na ovom portalu Srbi podcenjuju i vređaju . Zašto vam svima smetaju Srbi?? Evo sada ne volite bugara zato što je bugar. Pa koga vi uopšte volite???,⚜
8 4
EmirEmir111
I ne spomenu Ahmedhodzica, zato jer je poljubio Bosanski grb :D
8 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi