Džeko i Inter nisu uspjeli: Manchester City po prvi put prvak Evrope!

Građani slave u Istanbulu

Džeko i Inter nisu uspjeli: Manchester City po prvi put prvak Evrope!

E. Ganibegović

Po prvi put u historiji Manchester City je postao prvak Evrope. Engleski prvak je večeras savladao Inter u finalu Lige prvaka u Istanbulu rezultatom 1:0.

U početnoj postavi Intera večeras se našao bh. kapiten Edin Džeko, no s Miralemom Pjanićem postao je drugi bh. fudbaler koji je gubio u finalu ovog takmičenja, dok su Elvir Baljić i Hasan Salihamidžić ostali jedini osvajači Lige prvaka iz Bosne i Hercegovine.

Inter je odigrao jedno kompaktno prvo poluvrijeme gdje je neutralisao Manchester City i sveo engleski tim na tek nekoliko pokušaja.

Prvi je imao Bernardo Silva na samom početku utakmice, da bi nakon toga u 27. minuti Erling Haaland bio u šansi, no Andre Onana je bio na visini zadatka i odbranio njegov pokušaj.

Kevin de Bruyne djelovao je indisponirano prije no što je došlo do jednog kontakta, te je u 36. minuti nakon jednog katastrofalnog centaršuta zatražio izmjenu, a umjesto njega u igru je ušao Phil Foden.

Oglasi

Početak drugog poluvremena obilježio je Edin Džeko. U 55. minuti je sjeo na travnjak i požalio se na grčeve i umor, zatražio izmjenu, te je Simone Inzaghi na teren umjesto njega poslao Romelua Lukakua.

Nekoliko minuta nakon toga smušenost u odbrani Manchester Cityja ne koristi Lautaro Martinez. S lijeve strane je s loptom ušao u kazneni prostor Građana, mogao je dodati Lukakuu, no odabrao je da šutira i Ederson je to odbranio.

Do gola Manchester City dolazi u 68. minuti. Silva je dodao loptu do Rodrija, koji s ivice kaznenog prostora snažnim i preciznim udarcem matira Onanu i dovodi svoj tim u vodstvo.

[twitter]https://twitter.com/METU_10/status/1667631992245043200?s=20[/twitter]

Oglasi

Samo dvije minute nakon toga Inter je mogao do izjednačenja. Dimarco je bio u šansi i pogodio glavom prečku, odbila mu se lopta i opet je šutirao glavom i pogodio Lukakua koji je tako spasio Manchester City, a u crno zavio Inter.

Mogao je Manchester City sve riješiti u 78. minuti. Phil Foden se sjajno izborio za jedan udarac, ali Andre Onana brani odlično taj pokušaj i ostavlja Inter u životu.

Lukaku je navijače Intera opet doveo do očaja u 88. minuti. Glavom s pet metara nije uspio postići pogodak, pogodio je Edersona u koljena, od kojeg se lopta odbija u glavu Rubena Diasa, pa u korner. 

Dobar pokušaj je u sudijskoj nadoknadi imao Nicolo Barella, no lopta mu je prešla preko noge i otišla pored gola. U 96. minuti Ederson nakon kornera još jednom spašava Građane, te je Manchester City po prvi put osvojio Ligu prvaka. 

Tako je Manchester City stigao do prve titule prvaka Evrope, a Inter ostaje na tri. Podsjetimo, za City ovo znači i osvojenu tripletu jer su osvojili Premier ligu i FA Cup, dok je Inter ove sezone osvojio Superkup i Kup Italije. 

Što se Edina Džeke tiče, on će sada, sigurno vrlo neraspoložen, doći u Trening kamp N/FSBiH u Zenici gdje će se priključiti ostatku reprezentacije Bosne i Hercegovine na pripremama za utakmice protiv Portugala i Luksemburga u kvalifikacijama za EURO. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Finale Lige prvaka:

Manchester City - Inter 1:0 (Rodri 68')

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

korona
Bravo Man city da je lukaku igrao od pocetka mozda bi inter nesta uspio nako od panja dzeke nisu imali nikakve koristi
1 7
herrr_remi
Bolji Inter bio
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi