Koštao 900 miliona, nedavno se na njemu igrao Mundijal, a danas služi kao parking za autobuse
Foto: AP Photo/Eraldo Peres

Tužna sudbina prelijepog stadiona

Koštao 900 miliona, nedavno se na njemu igrao Mundijal, a danas služi kao parking za autobuse

Endin Čaušević

Stadioni na kojima se igraju velika fudbalska takmičenja u većini slučajeva su nova ili tek renovirana zdanja koja oduzimaju dah. No, nažalost neki od njih dožive tužnu sudbinu kada se nakon mjesec dana završi Svjetsko ili Evropsko prvenstvu, a takav ishod nažalost zadesio je i stadion Mane Garrincha.

Na stadionu Mane Garrincha igrale su se utakmice Svjetskog prvenstva koje je prije devet godina održano u Brazilu, a ovaj stadion koji se nalazi u Braziliji bio je jedan od najljepših zdanja Mundijala koji se i u našoj zemlji posebno pamti.

U Brazilu je reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put igrala na velikom takmičenju, ali naš tim nije nastupao na stadionu Mane Garrincha.

Estádio Nacional de Brasília “Mané Garrincha” / Castro Mello Arquitetos |  ArchDaily Brasil

Na ovom prelijepom stadionu igrale su se utakmice grupne faze, osmine finala, četvrtfinala i na kraju meč za treće mjesto. To dovoljno govori da je stadion bio jedan od onih koji se najviše koristio.

Agenda cheia: Arena BRB Mané Garrincha deverá ser palco de mais jogos

Oglasi

Tu su odigrane i neki od mečeva Olimpijskih igara 2016. godine, ali od tada kao da je na njemu sve stalo.

Mane Garrincha stadion oduševljavao je svojim izgledom i dizajnom, a nije ni čudo jer je u njegovu izgradnju uloženo čak 900 miliona dolara.

Prvobitno je planirano da izgradnja košta 300 miliona, ali na kraju je ta cifra bila čak 900 miliona dolara. I svaki uložen dolar je vrijedio jer je stadion oduzimao dah svojim izgledom i zaista je tužno što je na kraju doživio takvu sudbinu.

Na ovom stadionu se tek rijetko odigra poneka utakmica, a prethodnih godina on je totalno zapušten.

Oglasi

Iconic 72,000-seater World Cup football stadium lies abandoned and 'scabby'  with car park now a BUS DEPOT | The US Sun

Unutrašnjost stadiona to najbolje pokazuje jer se ne održava kako bi trebao, a ono što je najtužnije jeste da je grad Brazilija dao dozvolu da parking ispred stadiona Mane Garrincha služi za parkiranje gradskih autobusa.

Parking je prepun tih autobusa i stadionu skoro da se ne može ni prići. Koliko je zapušten najbolje pokazuju znakovi za Olimpijadu koji su služili za navijače u kojim pravcima se trebaju kretati.

Flamengo tek ponekad dođe tu da odigra utakmicu, ali to je samo jednom ili dva puta godišnje. Trenutne slike stadiona Mane Garrincha su zaista tužne i šteta je što jedan tako lijep stadion propada na takav način.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi