Sudiji Marciniaku pao mrak na oči: UEFA nije imala milosti

Ništa od finala za Poljaka

Sudiji Marciniaku pao mrak na oči: UEFA nije imala milosti

E. Škorić

Poljski sudija Szymon Marciniak vodio je finale Svjetskog prvenstva u Kataru između Argentine i Francuske, a nakon FIFA-e veliko mu je povjerenje ukazala i UEFA imenovanjem za glavnog sudiju finala Lige prvaka u kojem će se 10. juna sastaju Inter i Manchester City.

Trebala je to biti noć za pamćenje, ali slavni sudija neće biti arbitar. UEFA nije potvrdila tu odluku, ali ekskluzivne informacije lansirali su Poljaci.

Marciniak je nastupao na skupu krajnje desnice u njegovoj domovini, zbog čega je očito UEFA odlučila da ga kazni, te da nekoliko dana prije finala potraži novog sudiju.

Problem je u tome što Marciniak nije samo prisustvovao događaju pod imenom ‘Everest‘, već je na njemu bio i glavni govornik.

"Szymon Marciniak neće voditi finale Lige prvaka. Ovako je UEFA kaznila sudiju zbog nastupa na konferenciji koju je organizovao Sławomir Mentzen, kontroverzni političar optužen za antisemitizam i homofobiju. Nažalost, to znam iz vrlo dobrih izvora", rekao je Tomasz Smokowski iz Kanal Sportowyja.

Oglasi

"Budući da sam dugi niz godina međunarodni nogometni sudija, poštena igra i poštovanje prema drugima uvijek su mi bili na prvom mjestu i te najveće vrijednosti želim prenijeti na druge. Uvijek se ograđujem od rasizma, antisemitizma i netrpeljivosti, što pokazujem na utakmicama na kojima sudim. Uvijek kažem prestanite mrziti i propagirat ću da je najvažnije biti dobar čovjek", rekao je Marciniak u svoju odbranu, no očito nedovoljno.

Marciniak će naučiti lekciju da se ubuduće kloni političara, no to ne mijenja činjenicu da su mnogi poljski navijači ogorčeni odlukom.

"I licemjerje UEFA-e, koja kao i FIFA ima svašta iza ušiju. Dovoljno je spomenuti da je 2018. Svjetsko nogometno prvenstvo organizirala Rusija, a četiri godine kasnije Katar, koji također nije demokratska država", moglo se pročitati na poljskom Sport.pl portalu koji izvještava o tome kako Marciniak neće biti na finalu.

42-godišnji arbitar iz Plocka je ove sezone sudio sedam mečeva u Ligi prvaka, uključujući duele Manchester City - Real Madrid (4:0), Napoli - Milan (1:1) , te Dinamo - Milan (0:4).

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Edinu Džeki je dva puta sudio i oba puta je bilo neriješeno - 3:3 s Barcelonom, te 0:0 s Portom. Ipak, neće imati priliku da treći puta ove sezone sudi Džeki i Interu.

Cityju je sudio samo jednom i to spomenuti meč protiv Reala u polufinalu Lige prvaka.

Top Komentari

ubnt
Najgluplji naslov od kada postoji pisano novinarstvo. Nikada nije objavljen članak u historiji a da ga nije otvorio gluplji naslov. Nikada.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi