"Roditelji su mi se smijali kada sam rekao da potpisujem za Real Madrid"

Rođen u Madridu, ali Barca na prvom mjestu

"Roditelji su mi se smijali kada sam rekao da potpisujem za Real Madrid"

E. Škorić

Marcos Alonso, 31-godišnji lijevi bek rođen Madridu, ove godine vratio se u Španiju i potpisao za Barcelonu. Tvrdi da mu je oduvijek bila želja nositi dres Katalonaca, iako je Real bio njegov prvi klub u karijeri.

Alonso je godinama nastupao za Chelsea, ali se odlučio na povratak u Španiju gdje je potpisao za Barcelonu. Možda to niko nije očekivao jer je rođen u Madridu i ponikao u omladinskoj školi Reala, da bi 2008. godine zaigrao za Realove rezerve u Segundi. Za prvi tim Reala debitovao je 4. aprila 2010. godine kada je ušao kao zamjena umjesto Gonzala Higuaina u pobjedi nad Standanderom.

Nakon toga je otišao u Boltom, igrao u Fiorentini, a onda šest godina nastuapo za Chelsea s kojim je osvojio apsolutno sve.

"Ekipa moj oca bila je Barcelona i kod kuće smo svi bili Barcelonini. Potpisati za Real Madrid? U početku je bilo komplikovano. Nakon što sam nevoljko obavio testove, pozvan sam da odem. Moji roditelji su mi se smijali. No, to je bilo dobro za moj razvoj. Tamo sam proveo dosta godina, izrastao kao nogometaš i kao osoba i ne mogu ništa drugo reći", kazao je Alonso.

"Napustio sam Real jer sam želio da igram, a znao sam da je to u Madridu teško. U to vrijeme Premier liga je dosta rasla i odlučio sam da odem tamo. Bilo je to dobro iskustvo i puno mi je pomoglo da sazrijem u svakom smislu. Kad pogledate unazad, možda sam donosio rizične odluke, ali uz povjerenje i podršku porodice ne treba mi puno viš", dodao je.

San mu je ipak bio potpisati za Barcelonu.

Oglasi

"U bilo kojem trenutku moje karijere, ako me pitate za koju ekipu bih želio igrati, rekao bih vam da je moja osnovna želja bila igrati za Barcelonu, kao što je to činio moj otac. To je ekipa koja je bila kad sam bio mali i možda je to bila još jedna riskantna odluka, izlazak iz komfor zone, ali to je prekrasan projekt koji me jako motivira. Nakon toliko vremena izbivanja, igrati u Ligi prije kraja karijere bilo je nešto što sam želio, to je bio plus za odluku", kazao je Alonso.

Marcos Alonso priznaje da pregovori u ljeto nisu bili laki:

"Bilo je malo stresno, ali druga opcija bila je ostati u Chelseaju, momčadi u kojoj sam se osjećao važnim. Bio sam tamo puno godina i da nisam otišao van i ostao tamo, ne bi bilo loše".

Konačno, ne odustaje od Svjetskog prvenstva sa Španijom, ali...

Oglasi

"To je odluka Luisa Enriquea. Na meni je da igram za svoj klub i budem u što boljem stanju. Sada se osjećam vrlo dobro".

Alonso je do sada odigrao devet utakmica u dresu Španije, što je malo s obzirom na uspjehe i nastupe 31-godišnjaka u dresu Chelseaja.

Djed, otac i sin

Njegov otac koji nosi isto ime Marcos Alonso također je igrao za Barcelonu. Karijeru je počeo u Realu, zatim je tri godine proveo u Atleticu, a dres katalonskog kluba nosio je od 1982. do 1987. godine.

Interesantno je svakako da u porodici postoji i treći Marcos Alonso. Djed aktuelnog igrača Barcelone nosio je isto ime i također je bio nogometaš.

Međutim, za razliku od sina i unuka, ovaj Marcos Alonso nije nosio dres Barcelone. Karijeru je počeo u Racingu, a zatim je osam godina igrao u Real Madridu (1954-1962).

Potražite više informacija na temu La Liga:

S Realom je osvajao brojne trofeje. Nosio je nadimak Marquitos, igrao je kao defanzivac i osvojio pet titula prvaka Španije i pet titula prvaka Evrope.

Interesantno je da su sva trojica nosila dres reprezentacije Španije. Time je ispisana povijest nogometa u ovoj zemlji.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

denimen9
Liga Prvaka im porodični poso'
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi