Čovjek koji je bacio Francusku na koljena u Švicarskoj nije služio vojni rok: "Baš sam imao sreće"

Nije morao u vojsku zbog povreda

Čovjek koji je bacio Francusku na koljena u Švicarskoj nije služio vojni rok: "Baš sam imao sreće"

E. Čaušević

Reprezentacija Švicarske napravila je najveću senzaciju u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva jer su u osmini finala pobijedili Francusku.

Švicarsku su mnogi otpisali nakon što je bilo jasno da će u osmini finala igrati protiv aktuelnih prvaka svijeta, ali su oni pokazali nevjerovatnu borbenost i želju i uspjeli su da šokiraju Trikolore i plasiraju se dalje.

Francuska je u finišu utakmice vodila sa 3:1 i sigurno je da su skoro svi pomislili da je u ovom meču sve završeno. No, Švicarci se nisu predavali to zadnje sekunde i to im se isplatilo.

Prvo je na 3:2 drugim golom na meču smanjio Haris Seferović, a onda je u sudijskoj nadoknadi na scenu stupio rezervista Mario Gavranović koji sjajno pogađa za 3:3 i vodi meč u produžetke.

Francuzi nisu imali snage da u produžecima riješe utakmicu i pobjednika smo saznali nakon penala. Tragičar je bio Kylian Mbappe koji je promašio penal u petoj seriji i tako donio Švicarskoj plasman u četvrtfinale.

Gavranović se nakon ove utakmice našao u centru pažnje švicarske javnosti jer je postao jedan od junaka pobjede nad Francuskom.

Oglasi

Mnogi su se prisjetili kako je Gavranović prije desetak godina trebao da odsluži vojni rok koji je obavezan za muškarce u Švicarskoj, ali je imao sreće da su mu rekli da zbog povreda ne može u vojsku i posvetio se maksimalno fudbalskoj karijeri.

"U Švicarskoj je vojni rok obavezan za sve muškarce, u protivnom plaćaju tri posto prihoda do svoje tridesete godine. Javio sam se kad je trebalo ići na novačenje, ali liječnička komisija procijenila je da sam nesposoban za vojsku, i to zbog sportskih povreda", rekao je Gavranović jednom prilikom i dodao.

"Naravno, već sam tada profesionalno igrao fudbal i nije mi bila neka luda želja ići u vojsku, ali nije mi to bio ni neki problem. No, odluka je bila takva kakva jest, uprkos činjenici da sam i tad, kao i danas kad imam dva treninga dnevno i utakmice svaki dan, bio profesionalni sportista".

Gavranović je ponikao u Luganu, a prvi veliki transfer napravio je 2010. godine kada je potpisao za Schalke. Igrao je odlično, ali su ga povrede spriječile da ostvari ono što je htio.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Nakon Schalkea igrao je za Mainz, Zurich i Rijeku, a počekon 2018. godine potpisao je za zagrebački Dinamo.

Za reprezentaciju Švicarske odigrao je 34 utakmice i zabio je 15 golova, a pogodak protiv Francuske sigurno mu je jedan od najvažniji u dosadašnjoj karijeri.

Top Komentari

Nizace
Pa Causevicu ko tebi dade da pišeš? Svica vojno neutralna! Nema vojsku papak jedan. E koja si ti nepismena budaletina u om
1 12
Eduard
Kod nas niti jedan igrac nije prosao vojni rok pa opet ne mozemo Francuskoj nista ??
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi