Pred njima sile redom padaju: Hrabri Marokanci u polufinale, a uništeni Ronaldo kući!

Nova senzacija na Mundijalu u Kataru

Pred njima sile redom padaju: Hrabri Marokanci u polufinale, a uništeni Ronaldo kući!

E. Škorić

Reprezentacija Maroka - jedno od najvećih iznenađenja ovog Mundijala - pobijedila je reprezentaciju Portugala sa 1:0 i izborila historijski plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

Portugal je u osmini finala eliminisao Švicarsku rezultatom 6:1, dok je selekcija Maroka napravila veliko iznenađenje pobjedom nad Španijom poslije boljeg izvođenja penala. Maroko je imao motiv da postane prva afrička selekcija koja je prošla u polufinale Mundijala i na kraju je uspio u tome.

Portugalci su u petoj minuti stvorili prvu šansu. Joao Felix je izbjegao ofsajd zamku i glavom šutirao, no Bono loptu skreće u korner.

Odmah na drugoj strani prilika za Maroko, a En-Nesyri glavom iz dobre pozicije šutira glavom preko gola. Marokanci su igrali čvrsto u formaciji 4-5-1, čekali su kontru, a Portugal je u takvoj situaciji više stiskao prema golu, imao veći posjed lopte, ali nedovoljno konkretan.

Umalo je ni iz čega u 31. minuti Felix pogodio, kada je šutirao sa ruba kaznenog prostora, lopta se odbila od El Yamiqa i prevarila Bonoa, ali je prošla pored gola.

U 42. minuti Maroko je poveo. Fantastičan gol postigao je Youssef En-Nesyri. Napadač Seville nebeski je skočio nakon centaršuta i glavom pospremiop loptu u mrežu Coste koji je malo zaplivao s gola.

Oglasi

U završnici prvog dijela prečku trese Bruno Fernandes udarcem sa distance i iz okreta. Mogao je Maroko lako imati i 2:0 na odmoru, ali je Attiat-Allah pucao pored gola.

Igrala se 49. minuta kada je Ziyech poslao oštru loptu u peterac Portugalaca, a zamalo da na kraju El-Yamiq pogodi, no šutira pored gola.

Portugalski selektor Fernando Santos je morao reagovati, pa je u igru ubacio Cristiana Ronalda, nakon čega je Portugal konstatno napadao Maroko, koji se dugo branio.

Redale su se opasne situacije pred golom Maroka, a u 82. minuti Ronaldo je dodao Felixu, ovaj opalio projektil, a Bono čudesno odbranio. Vjerovatno i najbolja odbrana na turniru. U 91. minuti prva šansa za Ronalda, koji je u trlku šutirao, ali ravno u golmana Marokanaca. Produžen je duel za osam minuta, a u trećoj minuti nadoknade Cheddira je isključen kod Maroka zbog dva žuta kartona. Pepe je imao sjajnu šansu u 97. minuti, ali je glavom pucao malo pored gola. To je bilo to...

Borili su se Marokanci kao lavovi do kraja, uspjeli su izdržati i upisali su najveću pobjedu u historiji države.

Maroko će večeras sazanti svog rivala u polufinalu, bit će to Engleska ili Francuska, ali Marokancima je i ova pobjeda ravna osvajanju Svjetskog prvenstva. U prvom polufinalnom paru sastaju se Argentina i Hrvatska, koja je senzacionalno izbacila Brazil sinoć.

Maroko - Portugal 1:0 (En-Nesyri 42)

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Maroko XI: Bounou, Hakimi, El Yamiq, Saiss, Attiat-Allah, Ounahi, Amrabat, Amallah, Ziyech, Boufal, En-Nesyri.

Portugal XI: Costa, Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro, Otavio, Neves, Silva, Fernandes, Felix, Ramos.

Top Komentari

Samsung
Bravo braćo muslimani!! Allahu je najveći!!!!
17 6
kaskada24
Eto nažalost ispade Rona, šteta za karijeru ovakvog velikana kojem nedostaje samo još ovaj pehar!
11 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti