Marotta želi revoluciju u fudbalu: "Svaki igrač treba da vrijedi nula eura kada napuni 25 godina"

Zanimljiv prijedlog direktora Intera

Marotta želi revoluciju u fudbalu: "Svaki igrač treba da vrijedi nula eura kada napuni 25 godina"

Endin Čaušević

Interov direktor Beppe Marotta izjavio je da ima rješenje kako da se u budućnosti izbjegnu nevjerovatne sume kada je u pitanju kupovina fudbalera.

Jasno je da je u prethodnim godinama postalo normalno da se za nekog prosječnog igrača plaća preko 50 miliona eura što je zaista previše. Sve je prevršilo svaku mjeru kada je prije dvije godine PSG platio Neymara 222 miliona eura, a Mbappea oko 40 miliona manje.

No, Marotta je izjavio da ima zanimljiv prijedlog kako da se izbjegnu astronomske cifre za igrače koje bi u budućnosti mogle biti samo veće ako se nastavi ovakav trend.

Međutim, njegov prijedlog nije baš prihvaćen najbolje, a itekako ugrožava manje klubove koji "žive" od transfera igrača koje su "odgojili" u omladinskim kategorijama jer za svaki transfer dobiju određen postotak.

Ipak, Marotta je poručio da je jedino rješenje da igrači automatski postanu slobodni agenti kada napune 25 godina. Odnosno bili bi pod ugovorom s klubovima, ali u prelaznim rokovima bi mogli da besplatno mijenjaju ekipe i da samo pregovaraju oko plate i ugovora.

"U prošlosti je to bilo dosta drugačije i imali smo neke granice. Nekada su igrači bili bespomoćni jer se za sve klub pitao, pa je onda došlo Bosmanovo pravilo koje je promijenilo sve. To je nekako pravi primjer kako da se radi jer ovo danas nema smisla da se troši toliki novac", rekao je Marotta i dodao.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Moguće rješenje za sve je da se spuste cijene. Da igrači vrijede nula eura kada naputa 25 godina. Mogu biti pod ugovorom, ali klubovi ne bi plaćali njih već samo dogovarali ugovore i platu za igrače, a ako on to prihvati da može besplatno otići. Igrači bi pregovarao sebi za iznos plate i dužinu ugovora i to je to".

"Naravno to više ide na ruku velikim klubovima, ali isto tako i mali klubovi bi mogli da zarade na igračima novac od transfera dok on ne napune 25 godina. Na neki način da dobiju nagradu za to što su od njih napravili igrače".

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Edin Merlin
To govoriš jer očajni Inter nema ni za vode kao usrani meljo...!!! Forza Juve !!!!
10 1
Adnanos
A i da nespominjem kolike bi plate igraca bile.
0 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti