Obavio razgovore sa selektorom: Mason Greenwood mijenja reprezentaciju?
FOTO: EPA

Planiraju ga u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine

Obavio razgovore sa selektorom: Mason Greenwood mijenja reprezentaciju?

Haris Zilić

Na pomolu je još jedan zanimljiv reprezentativni "transfer" u svijetu fudbala. Mason Greenwood (22) bi mogao zaigrati za reprezentaciju zemlje svog porijekla.

Selektor fudbalske reprezentacije Jamajke Heimir Hallgrimsson obavio je razgovore sa Greenwoodom oko njegovog eventualnog nastupa za ovu reprezentaciju, a islandski stručnjak na klupi Jamajke Greenwooda želi vidjeti u rosteru u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine.

Greenwood ima samo jedan upisan nastup za Englesku i to u Ligi nacija 2020. godine protiv Finske i ima uslove da promijeni sportsko državljanstvo i reprezentaciju. Od nastupa za Engleze prošlo je više od tri godine,  a kada je nastupao za Engleze imao je manje od 21 godinu.

Navodno i sam Greenwood ne bi imao ništa protiv da obuče dres Jamajke koja je u posljednje vrijeme sve više aktivna posebno kada su u pitanju fudbaleri u Engleskoj.

Tako su pod svoju zastavu doveli Damarai Graya, Michalia Antonia, Devante Colea, Bobbya De-Cordovu Reida, a u planu imaju da razgovaraju sa još nekim fudbalerima.

Oglasi

Jamajka ima cilj da se plasira na Mundijal 2026. godine prvi Mundijal nakon 1998. godine kada su nastupali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj u grupi sa Hrvatskom, Argentinom i Japanom.

Jamajčani sve više značaja daju svojoj reprezentaciji, imaju dosta zvijezda iz Liga petice, više od pola reprezentacije igra u Prmeiershipu i Championshipu i s pravom ciljaju na vrhunske rezultate u kvalifikacijama.

Što se tiče Masona Greenwooda nakon što je imao krizu u Manchester united, odlučio se da prošlo ljeto ode u redove španskog Getafe gdje ne pruža toliko loše partije. U 26 utakmica ove sezone u svim takmičenjima postigao je osam golova i upisao pet asistencije.

Ima tek 22 godine i u Španiji lagano vraća staru formu iz Uniteda gdje je prije četiri godine važio i za jednog od najvećih evropskih i svjetskih fudbalskih talenata.

Prošao je Greenwood sve omaldinske selekcije Engleske od U15 do U21 za koje je ukupno skupio 17 nastupa i postigao tri gola. Obzirom da će teško doći na radar selekcije Engleske čini se da je veoma blizu da prihvati ponudu Jamajke i zaigra za ovu reprezentaciju iz Concacaf zone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi