Džeko, Tadić i Livaković zabrinuto čitali vijesti uz jutarnju kafu: "Neće valjda doći..."

Nova 'transfer bomba'?

Džeko, Tadić i Livaković zabrinuto čitali vijesti uz jutarnju kafu: "Neće valjda doći..."

Edmir Škorić

Turski mediji lansirali su još jednu "bombu". Doduše, njihove svakodnevne glasine treba uzeti s rezervom, ali ako se najnovije obistine, tamošnja Superliga dobit će još jdnog fudbalskog majstora.

Turska Superliga smatra se jednom od najjačih evropskih liga s obzirom na količinu fudbalskih majstora i zvučnih imena koja su posljednjih godina pristigla iz timova iz Liga petica.

Sada tamo imamo hrpu zvijezda koje igraju za Galatasaray, Fenerbahče i Bešiktaš. Samo prošlog ljeta smo svjedočili transferima Maura Icardija, Edina Džeke, Dušana Tadića, Dominika Livakovića, Ante Rebića, Freda, Cengiza Undera, Hakima Ziyecha, Wilfrieda Zahe, Alexa-oxlaida Chamberlaina... no neće se stati na tome.

Navodno će Mateo Kovačić biti novi igrač koji će put Turske. Turci pišu da je Kovačvić, koji trenutno igra za Manchester City, potencijalno pojačanje tamošnjeg velikana Galatasarayja.

Galatasaray, koji je na početku sezone tražio nekoliko veliko ime u veznom redu uz Lucasa Torreiru, stavio je Vecina na dnevni red, ali je zadnji dan angažovao Tanguyja Ndombelea, no bivši igrač Tottenhama nije se iskazao nastupima u dresu Galate.

Oglasi

Mateo Kovačić bi bio savršeno pojačanje za Galatu (Foto: EPA)

Sada se navodi daj e Okan Buruk sa upravom Galate razgovarao o mogućnosti dovođenja Kovačića, mada će to biti sve samo ne lagan zadatak. Ipak, Kovačić koji ima 29 godina još može puno da ponudi na najvišoj razini, a i tek je ljetos za 29 miliona eura na Etihad došao iz Chelseaja.

Uostalom, bivši igrač Real Madrida i Intera redovno igra u ekipi Pepa Guardiole i ove sezone je upisao 16 nastupa. Galata bi u njemu dobila jedno od najvećih pojačanja i čovjeka koji bi mogao praviti razliku, ali pitanje je da li je sve to realno, barem u ovom trenutku.

Galatasaray je najtrofejniji klub u Turskoj, ali ove sezone vodi žestoku bitku s gradskim rivalom Fenerom za titulu. Oba tima su na istom učinku i dijele prvu poziciju.

Sigurno bi dolazak Kovačića podigrao razinu turskog fudbala i povećao interes za istim, a takođe nema nikakve sumnje da su Edin Džeko, Dušan Tadić i njegov zemljak Dominik Livaković protiv Kovačićevog transfera, svjesni da bi njegovim dolaskom šanse Galate da nastavi dominaciju turskim fudbalom značajno porasle.

Iako svi uživamo u čarima fudbalskih transfera i katkad jedva čekamo na novu špekulaciju, Kovačića je barem za sada teško zamisliti u dresu Galatasarayja, pošto će sa Cityjem nastojati da osvoji naslov prvaka Evrope i da osvoji Premier ligu, ali jutrošnje objave turskih medija sigurno su zabrinule sve, naročito igrače Fenera koji su uz kafu čitali o mogućem dolasku hrvatskog reprezentativca u redove rivala.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Mada, ostaje i Galati i Feneru da nastave tražiti vrhunske igrače za sebe, čak i u najjačim klubovima na Starom kontinentu, pa je tako Fenerbahče uz pomoć Edina Džeke navodno dogovorio transfer Radeta Krunića već u januaru, iako se spominje i Lyon kao naredna destinacija.

Fenerbahče i trener tog kluba Ismail Kartal očajnički žele još jednog centralnog veznajka sa dobrim defanzivnim karakteristikama i odavno su kao idealnog za taj posao naveli upravo reprezentativca BiH, za kojeg Milan traži 10 miliona eura.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije