Medunjanin o razlozima zbog kojih se oprostio: "Te priče nisam želio slušati više..."

Govorio i o nedisciplini u reprezentaciji

Medunjanin o razlozima zbog kojih se oprostio: "Te priče nisam želio slušati više..."

Haris Medunjanin definitivno će ostati upamćen kao jedan od fudbalera koji je obilježio najuspješnije razdoblje reprezentacije BiH. Njegovo zalaganje u dresu s državnim grbom nikada nije bilo upitno, igrao je sa srcem i žarom, ponekad i povrijeđen, a odluka da u 33. godini stavi tačku na eru u reprezentaciji za mnoge je bila iznenađujuća.

Mogao je Haris igrati i dalje, da u njegovim nogama ima još magije vidi se i po igrama koje pruža u SAD-u za Philadelphiju, no da stavi tačku na eru u reprezentaciji utjecale su neke druge stvari. Medijsku šutnju sada je odlučio prekinuti i otkriti da, po njemu, mnoge stvari nisu štimale u reprezentaciji i da je disciplina jedan od razloga zbog kojih Zmajevi nisu otišli na više velikih takmičenja.

"Generacija u kojoj sam bio imala je dobre rezultate, ali kada smo se borili kao ekipa, kada su svi radili ono što trebaju da rade. Poslije je došao period kada je svako radio što želi i normalno je da stvari onda ne funkcionišu najbolje. Mi iskusniji smo trebali reagovati, povući to malo, ali to se nije dogodilo i šteta je. Imali smo dobar tim i mogli smo otići na barem još dva Svjetska i dva Evropska prvenstva", ispričao je Medunjanin za Glas Amerike.

Medunjanin se oprostio poslije 60 utakmica za reprezentaciju. Je li se ikada pokajao?

"Nekada mora doći kraj. Mogao sam možda igrati još neko vrijeme, ali nakon dugo razmišljanja odlučio sam da kažem dosta i stojim iza toga. Danas ima mlađih igrača u reprezentaciji poput jednog Gojaka, tu su još Krunić, pa Vrančić... Po meni je Vrančić trebao dobiti šansu u prethodne dvije utakmice, ipak igra u 2. ligi Engleske koja je jako kvalitetna i pokazao se kao sjajan igrač. Sada kada ima novih igrača treba vremena da stvari dođu na svoje. Činjenica je da je narod malo nestrpljiv, svi hoće odmah rezultat."

Otkrio je i šta je prelomilo da kaže 'zbogom'.

"Bilo je dosta razloga. Jedno vrijeme nisam nikako bio dio reprezentacije, pozive nisam dobijao jer sam igrao u Americi, što je po meni bilo besmisleno. Nisam htio slušati te stvari. Ako hoćeš da igraš za reprezentaciju, i još imaš kvalitet, onda je svejedno gdje igraš. Priče poput onih da igram u MLS-u, da je ta liga slaba..., sve to mi je dosadilo i bilo je sigurno jedan od razloga zašto sam odlučio da više ne dolazim. Sada neka igraju ovi mlađi."

I dalje je u kontaktu s nekim fudbalerima iz svoje generacije.

"Čujem se i dalje sa Zukanovićem, Lulićem, Ibiševićem, pa Begovićem. Mi smo se mnogo družili ranije. Šteta je što selektor ne zove Begovića, koji, po meni, nije zaslužio ovakav tretman. Puno više respekta treba biti prema njemu, odigrao je dosta utakmica za BiH i pritom godinama brani u Engleskoj. Kada se tako lako odreknete jedne takve osobe, to je manjak respekta, ništa drugo. Begović je veliki golman koji je puno dao reprezentaciji."

A onda se osvrnuo na disciplinu.

"Po meni je nedostajalo discipline kada sam ja bio u reprezentaciji. Mislili smo da možemo svakoga pobijediti s talentom, ali to ne ide baš tako. Ima tu dosta stvari koje igraju ulogu, od toga gdje treniramo, gdje se pripremamo, kako se jede, kada se odmara... Te stvari nisu bile na nivou na kojem jedna reprezentacija treba biti. Posebno je to boljelo nas koji smo odrasli u inostranstvu koji smo naučili na tu disciplinu. Uvijek smo to ostavljali po strani jer smo se željeli fokusirati na utakmice, a onda kada dođu loši rezultati, te stvari se vraćaju i priča se o njima. Tada je kasno. Mora se znati kakva su pravila, kakav red treba biti, kako se ponašati..."

Već treću sezonu je u MLS ligi.

"Kvalitet nije kao u evropskim ligama, ali igrači imaju sve uslove da postanu profesionalci. Želja postoji, bore se, mogu trčati 90 minuta, no nedostaje im taktika. Kako odigrati, kako zaustaviti loptu, da li igrati 'jedan na jedan', sve te stvari, recimo, u Evropi znaju igrači od malih nogu."

Za kraj Medunjanin je dodao da još ne razmišlja o završetku karijere i da se fizički osjeća veoma dobro, a u Americi zajedno sa njim je i djevojka s kojom kada je god slobodan otputuje u New York. Također, redovito mu u posjetu dolazi i porodica.

Top Komentari

igepa
Drug trebo je on ranije ovo izjavti sad je kasno
14 0
Ajax11
Prvo Lulic sa izjavom, sada i on...eh sada nam našli pricati ono sto mi vec godinama pratimo i znamo
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi