Brojevi ne lažu, a oni kažu da je Pjanić bio sami vrh evropskog fudbala

Statistički gledano

Brojevi ne lažu, a oni kažu da je Pjanić bio sami vrh evropskog fudbala

E. Škorić

Reprezentativac BiH ušao je u pozne igračke godine, a svojevremeno se smatrao jednim od najboljih centralnih veznjaka na Starom kontinentu. Među igračima na pozicijama 6 i 8, Miralem Pjanić je u samom vrhu po broju priznanja koje se dodjeljuju za najboljeg igrača utakmice.

Miralem Pjanić odavno nije na nivou na kakvom je nekada bio, a trenutno je član Al Sharjaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s kojim je prije nekoliko dana osvojio trofej, prvi nakon 19 godina.

Sharjah je šest puta bio i prvak Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zadnja titula osvojena je 2019. godine. Ovu sezonu dobro su ušli u prvenstvo. Trenutno su drugi na tabeli s 13 osvojenih bodova iz šest kola.

Miralem Pjanić je ove sezone nastupio u šest utakmica za Sharjah. Postigao je dva pogotka i upisao je jednu asistenciju, a u finalu je odigrao poluvrijeme jer se još nije dovoljno oporavio od nedavne povrede.

Bio je to 10. trofej u karijeri za reprezentativca Bosne i Hercegovine, koji je svojevremeno u svojim najboljim igračkim danima slovio za jednog od najboljih veznjaka svijeta.

U dresu Juvea je četiri puta bio šampion Italije, osvojio je dva Kupa Italije te jedan Superkup. Sa Barcelonom je podizao trofej Kupa Španije, a sa Bešiktašem Superkup Turske.

Oglasi

Rekli bismo da je najbolje godine proveo igrajući u Romi, a kasnije je nažalost karijera strmoglavo padala, da bi doživjela potpuni krah nakon prelaska u Barcelonu iz Juventusa.

Bez obzira, ipak je lijepo vidjeti pojedine statistike koje govore o kakvom se veznjaku radilo. Naime, portal koji se bavi fudbalskom statistikom Whoscored.com je zabilježio da je od 2009. godine Paul Pogba 57 puta bio proglašen za igrača utakmice. Nijeda centralni veznjak (pozicije 6 i 8) nije imao više takvih priznanja.

Iza njega Arturo Vidal sa 56 nagrade za igrača utakmice, a treće mjesto pripalo je Daniju Pareju sa 45 laskavih priznanja. Četvrti na listi Sergej Milinković-Savić. Srbin je u dresu Lazija ponio 40 takvih priznanja.

I na petom mjestu je Pjanić, koji je od 2009. godine do danas na 37 utakmica izabran za najboljeg igrača.

Koliko to nije mala stvar, najbolje će vam pokazati lista veznjaka koji su iza Pjanića na ovoj interesantnoj listi.

Cesc Fabregas i Toni Kroos su po 34 puta osvajali nagradu za igrača utakmice, Thiago i Luka Modirć po 33. Ispod su i Marouane Fellaini, Ivan, Rakitić, Saul Niguez, ali i neki bivši igrači koji su ipak odavno penzionisani poput Andree Pirla, Stevena Gerrarda ili Yaye Tourea.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Pjanić je karijeru počeo u Francuskoj u Metzu, odakle je prešao u Lyon i tada počinje njegovo zlatno doba fudbala. Nakon samo tri godine, potpisuje za Romu, a nakon pet sezona u Rimu, odlazi u Juventus gdje je bilo blistavih trenutaka, ali s vremenom je bilo sve gore i gore kada je naš as u pitanju.

U 32. godini još uvijek je aktivan, igra u Emiratima, ali nije isključen povratak u neku od evropskih liga. Od 2008. godine Pjanić je redovan član A reprezentacije BiH i na preko 100 mečeva postigao je 18 golova. Gledaćemo ga još godinama u dresu Zmajeva, u nadi da će i dalje prezentovati svoje fudbalsko umijeće na najbolji način.

Top Komentari

FahroKonjHodzic
pjanic nemere igrat ni u cremenoseu vise frajer propo ko zeton
4 7
DOKTOR_GAZ_
Biti igrac utakmice nije mjerilo..poređenja radk, u ISTOM TOM PERIODU, Luka Modric je osvojio 5 TROFEJA LIGE SAPIONA, ucinivsi Cristiana Ronalda i Benzemu NAJBOLJIM IGRACIMA..Dakle, LUKA MODRIC, pa ostala BURANIJA u vidu Pogbi, Vidala, Pareja, Pjanica, koji su gledali na TV-u kako LUKA IGRA I OSVAJA LIGU PRVAKA BEZBROJ PUTA..nisam fan Reala, ali volim ISTINU..Doviđenja i PRIJATNO..
6 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi