Mizernim kažnjavanjem klubova nema boljeg sutra za bh. fudbal

Treba li se promijeniti disciplinski pravilnik?

Mizernim kažnjavanjem klubova nema boljeg sutra za bh. fudbal

Sljedećeg utorka će biti održana sjednica Disciplinske komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a do tog 12. decembra će biti završen jesenji dio Premijer lige BiH.

Na sljedećoj sjednici će se odlučivati o kaznama za organizatore utakmica koje su odigrane u posljednjih 15-ak dana, na kojim smo se kolektivno nagledali svega i svačega.

Bit će posebno interesantno vidjeti s kakvim će se kaznama suočiti Široki Brijeg i pogotovo Zrinjski, čiji su navijači otvoreno veličali ratne zločince. Prema disciplinskom pravilniku, maksimalno mogu očekivati kaznu od 30.000 KM.

Međutim, to se nikada nije desilo. Svaki put kada kazna bude iznadprosječno oštra, ona takva bude samo na papiru, pošto klubovi dobiju rok da se žale na kaznu koja na kraju bude neuporedivo blaža. Za primjer možemo uzeti situaciju s kraja prošle sezone, kada je prvobitno Široki Brijeg dobio kaznu od 25.000 KM + 7 utakmica pred praznim tribinama, pa je naknadno drastično pomilovan.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dakle, ako je suditi po nekim ranijim odlukama Disciplinske komisije NFSBiH, kazne neće neće biti prevelike. A, kako bi i bile kada je maksimalna moguća kazna, najblaže rečeno, mizerna. Materijala za kažnjavanje kod nas ima na pretek, ali dok se god to radi blago i 'da se niko ne naljuti previše', neće biti ni napretka našeg fudbala.

Važno je naglasiti da po zvaničnom pravilniku premijerligaški klubovi finansijski najviše mogu biti kažnjeni sa 30.000 KM, a osim novčane kazne, mogu biti sankcionisani zabranom odigravanja utakmica na svom stadionu, zatvaranjem tribina, oduzimanjem bodova, negativnim bodovima, vraćanjem u niži rang takmičenja, te zabranom organizovanog odlaska navijača na gostovanja, što je kod nas nekako i najpopularniji oblik kažnjavanja.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bananko
treba ove ustashe odma izbacit. mrs.
22 9
infinity2612
Upeavo tako....oduzimanjwm bodova, suspenzijom od pet utakmoca bez gledatelja, prijernjom izbacivanjem u drugu ligu, samo to...nadam se da ovo citaju oni iz saveza, stoka jeena
18 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi