Žižović najavio meč Radnika i Zrinjskog: Sportski je nadati se, ali...
Nekada trener, a sada član UO FK Radnik Bijeljina, Mladen Žižović.

Oba kluba su "njegova"

Žižović najavio meč Radnika i Zrinjskog: Sportski je nadati se, ali... · Intervju

E. Ganibegović, foto: D. Kurbegović

U prvom susretu četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine sutra će se u Bijeljini sastati pobjednik ovog takmičenja iz 2016. godine, Radnik, i aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Zrinjski. Tim povodom za SportSport.ba govorio je Mladen Žižović, bivši trener oba tima, a sada član Upravnog odbora bijeljinskog Radnika.

Utakmica u Bijeljini počinje u 16 sati, ali Mostarci na sjeveroistok Bosne i Hercegovine dolaze kao favoriti, čega je svjestan i sam Žižović.

"Sportski je nadati se, ali Zrinjski je apsolutni favorit u ovom trenutku, tu nema dileme", rekao je Žižović, ali je potom na našu konstataciju kako Zrinjski nismo navikli u posljednje vrijeme gledati u završnici ovog takmičenja, nastavio: 

"Da, to su dva kluba koja sam odveo u Evropu, ali kad ne mogu reći koji je moj klub u svemu tome. U ovom slučaju Radnik. Zrinjski je prošle godine izgubio upravo od Slobode koju sam vodio, odigrana je jedna utakmica i ne znam kad je Zrinjski zadnji put osvojio Kup BiH, možda u sezoni 2008/09. ili 07/08., ne mogu se sada sjetiti.

Generalno, jako je teško igrati na dva fronta. Rijetki su klubovi koji su osvojili i prvenstvo i kup. S obzirom na to da je Zrinjski i ove godine favorit za osvajanje prvenstva, možda je to i razlog zašto ekipe ne mogu doći u samu završnicu. Svake godine guraju i prvenstvo i kup, a onda se odluče na koji je način lakše doći do cilja, a to je izlazak u Evropu."

S obzirom na to da je Žižović poznato lice s terena Premijer lige Bosne i Hercegovine, zamolili smo ga da prokomentariše 20. kolo Premijer lige u kojem je njegov bivši klub, tuzlanska Sloboda, zbog sudijske greške Frane Jelića ostala bez dva boda u Modriči protiv Sloge.

Oglasi

"Jeste. Sigurno da je Sloboda do pred kraj i po svemu prikazanom zaslužila pobjedu, ali ta sudijska odluka je utjecala na rezultat. Ostali su bez dva boda koja bi im mnogo značila na polju samopouzdanja i da se pomjere s te pretposljednje pozicije. Generalno Sloboda ove sezone je jedna od rijetkih ekipa koja ima velik i širok roster igrača koje je dovela i u svemu tome sigurno da pripada gornjem dijelu tabele. Sad zašto to nije tako, s obzirom na to da imaju mnogo igrača koji su osvajali titule i napravili nešto u svojim karijerama, na žalost svih navijača ružno je vidjeti Slobodu da dijeli posljednje mjesto", kazao je Žižović.

U borbi za ostanak u ligi se itekako zakuhalo, a Mladen nije mogao da izdvoji dvije ekipe koje vidi u nižem rangu, s obzirom na to da su svi vrlo konkurentni i razlika je u samo nekoliko bodova.

"Sve ekipe ove sezone, s obzirom na ulaganja i na prijelazni rok, imaju ambicije da ostanu. U nekim prethodnim sezonama, obično ta jedna ekipa ranije otpadne i traži se drugi putnik. Bitka za ostanak će se voditi do posljednjeg kola.

Vidimo to po rezultatima. Igman koji je bio ubjedljivo posljednji lagano dobije Željezničar s 3:1 koji ima evropske ambicije i ekipu koja je možda i najkvalitetnija u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Biti će veoma zanimljivo, ne možemo reći da postoje kandidati za ispadanje.

Od sredine tabele pa do posljednjeg mjesta razlika je u nekoliko bodova. Sigurno da nas očekuje nikad zanimljivije proljeće bar što se tiče borbe za ostanak", mišljenja je Mladen.

Oglasi

Zamolili smo ga zatim da prokomentariše Sarajevo. Bordo tim je igrao protiv njegovog Zrinjskog i glatko izgubio s 0:2. Ponovo je tim s Koševa u prijelaznom roku promijenio veliki broj igrača i u prvoj utakmici proljetnog dijela na terenu to nije izgledalo nimalo dobro.

"To kad bi tako moglo, svi bi tako radili. Da promijenite deset igrača i da napravite ekipu. Svi govorimo o blijedom Sarajevu, no mislim da je Zrinjski ovdje pokazao veliku klasu i mislim da nikada nije lakše pobijedio Sarajevo, bez nekog prevelikog naboja i potrošnje.

Sarajevo, nije to tako jednostavno, promijeniti deset igrača i sklopiti novi tim. To je deset novih mentaliteta, čak je i novi trener koji nije poznavao ili koji nije radio posljednje tri-četiri godine. Jesu velika očekivanja, ali treba biti realan i prihvatiti činjenicu da Sarajevo, bar što se tiče ove sezone nije šampionsko i vrlo vjerovatno će biti upitna borba za Evropu što bi bio veliki udarac za klub s Koševa", istakao je naš sagovornik.

Ostalo je još da se dotaknemo situacije u Radniku. Klub iz Bijeljine trenutno je sedmi u Prvoj ligi manjeg bh. entiteta i daleko od povratka u Premijer ligu, no prema riječima Mladena Žižovića, aktuelno rukovodstvo kluba će učiniti sve da klub vrati u elitni rang.

Oglasi

"Što se tiče Radnika i u kontekstu mene, poslije pet godina mog trenerskog rada u Radniku, Zrinjskom i Slobodi, na poziv predsjedika Ćorića sam prihvatio određenu ulogu u klubu, s obzirom na to da je meni Radnik pomogao na početku trenerske karijere. Osjećao sam obavezu da pomognem klubu i da svoj trenerski posao ostavim po strani bar pola godine i da stabilizujemo klub.

Radnik je bio, ne znam koliko je upoznata sportska javnost, u možda nikad težoj situaciji od osnivanja kluba. Četiri dana do početka prvenstva imali smo dva igrača, morali smo odgoditi dva kola, da dovedemo određene igrače i zaista je ovo jedan poduhvat, fenomenalno sedmo mjesto s obzirom na sve okolnosti koje su pratile FK Radnik i nadam se da se u budućnosti ovakve stvari neće dešavati.

Što se tiče sportskog rezultata, to nikada ne možemo garantovati. Ljudi koji vode klub dat će sve od sebe da se Radnik u što skorije vrijeme vrati u Premijer ligu. Zaista, Bijeljina i Radnik svojim velikim potencijalom zaslužuju biti dio premijerligaškog društva. 

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

U svemu ovome bih istakao vrlo kvalitetnog trenera koji sve radi i vodi. Nadam se da će svojim znanjem i autoritetom koji ima to prenijeti na naredne generacije FK Radnik i, još jednom kažem, vratiti se u Premijer ligu", kazao nam je na kraju razgovora Mladen Žižović.

Podsjetimo, Mladen Žižović je kao trener vodio Radnik u 90 utakmica od maja 2017. do novembra 2019. godine. S ovim klubom je kao igrač osvojio Kup BiH 2016. godine, dok je 2009. godine sa Zrinjskim osvojio i Premijer ligu. 

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Humac
Uvijek si dobrodošao u Mostar i uvijek ćeš biti dio Zrinjskog.
2 1
Mostarac94
A vec skinuli gace
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi