Preokret: Stari most ipak neće biti u bojama Zrinjskog

Salem Marić izdao saopštenje

Preokret: Stari most ipak neće biti u bojama Zrinjskog

Haris Zilić

Zrinjski proslavlja svoj osmi naslov prvaka Bosne i Hercegovine, a planirana je i zvanična proslava navijača Zrinjskog na ulicama Mostara, međutim jutros je objavljena i vijesti koja je izazvala dosta polemike u javnosti.

Naime, Stari most je trebao svijetliti u bojama Zrinjskog. Odobrenje je to od strane Gradske uprave, a u bojama Zrinjskog svijetlit će i H.D. herceg Stjepan Kosača.

Povodom ove informacije odmah je reagovao Salem Marić, predsjednik mostarskog Gradskog vijeća koji je izdao saopštenje za javnost u kojem je objansio kako Staru most neće biti u bojama Zrinjskog kako je ranije navedeno.

"Povodom Odluke Gradske uprave o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski po zahtjevu Hrvatske republikanske stranke Mostar javno pozivam Gradonačelnika Grada Mostara, koji je nasjeo na provokaciju i pokušaj unošenja nemira, da obustavi Odluku, koja ima samo za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima što u ovom slučaju izaziva Hrvatska republikanska stranka. Jasno je da Odluka neće biti u mogućnosti da bude provedena i izaziva samo narušavanje sigurnosne situacije i slanja loših poruka iz Mostara.

Odluka kojom Gradonačelnik daje saglasnost za ovakve vrste projiciranja na javnim objektima u Gradu Mostaru nije u skladu sa Zakonom. Podsjećam da na Gradskom vijeću, predloženu Odluku o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara, koju je predložio Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020, koja bi definisala i uredila stvari koje se odnose i na osvjetljavanje objekata kako bi izbjegli ovakve situacije, nije usvojena između ostalih i zbog ne glasanja Hrvatske republikanske stranke kojima je očigledno ovo poslužilo za provokacije i političke obračune. Hrvatska republikanska stranka već na posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća pokreće inicijative na štetu za FK Velež, te nastavlja sa ovakvim zahtjevima što predstavlja neodgovornu i ostrašćenu politiku spram Veleža.

Izražavam stav da bi svi bili jako sretni i zadovoljni da je u Mostaru okruženje HŠK Zrinjski i ostalih predstavnika i obilježja određenog broja građana, doživjelo istinsku katarzu u proteklom periodu, pružili ruke suosjećanja i mira prema istini i svemu onome što se dogodilo sa Starim mostom u Mostaru i cjelokupnom starom historijskom jezgrom. Da su u tom dijelu postignuti historijski pomaci i koraci ka stvarnom prihvatanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara tada bi bez ikakvih tenzija i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Stari most.

Oglasi

Ova Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti sprovedena, te molim sve predstavnike građana u Mostaru, da težimo da gradimo i uspostavljamo nove odnose, temeljenje na međusobnom razumijevanju bolnih stvari i postižemo zajedničko povjerenje”, stoji u saopćenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića.

Početak proslave zakazan je za večeras s početkom u 20 sati. Pred navijače će izaći kompletna ekipa Zrinjskog, a za atmosferu je zadužen Deja Vu band.

Centralni dio večeri obilježit će izlazak i obraćanje igrača i stručnog štaba Zrinjskog.

U periodu od 18 do 20 sati navijačima će biti omogućeno fotografisanje s trofejima Premijer lige i Kupa BiH koji će se nalaziti ispred fontane.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Podsjetimo, u posljednjem kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine Zrinjski će gostovati kod Tuzla Cityja, nakon čega će na odmor.

Nakon toga slijede pravi izazovi, a to je borba za plasman u grupnu fazu nekog UEFA-inog takmičenja, što su iz Zrinjskog potvrdili da je ambicija.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

papagaj
E moji Rođeni, šta vam rade, a vi navijace Želje u kavez hocete, treba vam tako
0 4
Edis_91
Pa taj isti most ste srušili.....a suživot će biti kad budete poštovali ovu zemlju i ne budete okretali leđa dok je himna
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi