Prije dva mjeseca je bio izbjeglica, sada briljira u timu za fudbalske sladokusce

Sve se promijenilo preko noći

Prije dva mjeseca je bio izbjeglica, sada briljira u timu za fudbalske sladokusce

Admin Čaušević

Život se zna promijeniti preko noći, zna to i dečko koji je preko noći od izbjeglice postao junak omiljenog tima fudbalskih sladokusaca. 

Moustapha Cisse je bio nepoznat svim ljubiteljima fudbal sve do završnice utakmice Bologna - Atalanta kad je pogodio za pobjedu gostujućeg tima.

Atalanta je posljednjih godina ostvarila veliki napredak, postala je prepoznatljiva po svojoj ofanzivnoj igri te postala simbol kako klub s malim budžetom prkosi "moćnicima" s Apenina.

Cisse je do prije dva mjeseca bio izbjeglica. Živio je u Lecceu i prežiljavao je od danas do sutra. Igrao je i fudbal za AS Rinascia Refugees, klub iz Lecce čiji su članovi izbjeglice.

Radi se o klubu koji se takmiči u osmom rangu italijanskog fudbala i na neki način predstavlja prije svega društveni uspjeh jer je poznato da Italijani i nisu baš širokogrudni prema migrantima iz Afrike. Sastavljen je isključivo od stranaca koji traže azil.

Mustapha je Italiju je stigao prije tri godine. I to kao siroče nakon što su mu u Gvineji preminuli roditelji. Povućen, skroman i miran dečko je strpljivo čekao svoju šansu.

Oglasi

Skauti Atalante su ga primjetili i za klub iz Bergama je potpisao 23. februara kada su u ovom klubu odlučili napravili neobičan potez te su mjesto u timu rezervisano za igrače van Evropske Uniejd omogućili posvetili nedokazanom tinedjeržu.

U debiju za mladi tim Atalante zabio je dva gola Milanu, a nakon toga je zabio i Napoliju. Zbog brojnih problema s povredama Gianpiero Gasperini ga je uvrstio u prvi tim.

Kocka se isplatila već u prvom meču. Cisse je ušao u igru u 65. minuti, a 15-ak minuta je zabio za pobjedu nad Bolognom te je Atalanti ostavio nadu da može u Ligu prvaka.

"Atalanta je uvijek vjerovala svojoj akademiji. Tako je već pet, šest godina otkako je došao Gasperini", poslije meča je kazao pomoćnik u stručnom štabu Tullio Gritti.

Bologna - Atalanta 0-1, decides Cisse's goal born in 2003

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Cisse je prekrasna osoba, željan je da nauči. Veliki je talenat, ali je i jako ljubazan. Njegova ljubaznost je primjer za sve bez obzira što život prema njemu nije bio lagan", kazao je Gritti.

Inače, do prije nekoliko sedmica Cisse je bio nepoznat i specijalizovanim fudbalskim stranicama, a sada o njemu pričaju cijeli Apenini. Iako mu je tek 18 godina već je u životu prošao sve i svašta, ali strpljenje se isplatilo i najbolje tek slijedi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi