Zašto je selektor Švicarske poslao 9,3 kg čokolade u Sjevernu Irsku?

Originalan potez Murata Yakina

Zašto je selektor Švicarske poslao 9,3 kg čokolade u Sjevernu Irsku?

E. Ganibegović

Prije desetak dana završena je grupna faza kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, barem kada je evropska zona u pitanju.

Direktno u Katar plasirali su se Srbija, Španija, Švicarska, Francuska, Belgija, Danska, Holandija, Hrvatska, Engleska i Njemačka, dok će mjesto kroz baraž tražiti Portugal, Švedska, Italija, Ukrajina, Vels, Češka, Škotska, Austrija, Turska, Rusija, Poljska i Sjeverna Makedonija.

Posebno zanimljivo je bilo u grupi C gdje se u zadnjem kolu odlučivalo o prvoj poziciji u grupi. Italija i Švicarska uoči 10. kola imali su isti broj bodova, ali je Italija imala bolju gol razliku, te je Švicarska morala slaviti protiv Bugarske visoku pobjedu kako bi bili ispred Azzura.

Švicarci su odradili svoj dio posla slavivši s 4:0 protiv Bugarske, a posao im je olakšala i Sjeverna Irska koja je otkinula bod Italiji. U Belfastu je meč završen 0:0, tako da su Švicarci s dva boda više završili prvi ispred prvaka Evrope.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Selektor Švicarske Murat Yakin odlučio se na zanimljiv potez. Naime, on je u Sjevernu Irsku poslao 9,3 kg čokolade, odnosno po 100 grama za svaku minutu koju su Sjeverni Irci izdržali da ne prime gol od Italije.

Podsjetimo, baraž za Svjetsko prvenstvo na rasporedu je u martu 2022. godine. Dvanaest ekipa bit će podijeljeno na tri mini turnira od po četiri reprezentacije. Tri pobjednika tih mini turnira izborit će učešće na Mundijalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi