Napadači Serije A ne štede municiju da naslijede Džeku

Immobile, Icardi, Dybala...

Napadači Serije A ne štede municiju da naslijede Džeku

Italijanska Seria A uvijek je bila poznata po sjajnim napadačima. Ako su ikada ljubitelji napadačkog fudbala mogli "doći na svoje",onda je to bilo gledajući Seriju A.

Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, na Apeninima su igrali neki od najlegendarnijih napadača svih vremena. Gabriel Omar Batistuta, Filippo Inzaghi, Andriy Shevchenko, Hernan Crespo, David Trezegeut, Christian Vieri, Luca Toni, Alessandro Del Piero, Francesco Totti, Zlatan Ibrahimović, Antonio Di Natale...Imena su to samo nekih igrača koji su u posljednjih 20-ak godina osvajali nagradu za najboljeg strijelca Serije A. 

Mnogi smatraju da u Italiji više ne igraju zvijezde kao nekada, ali čini se da bi ih barem napadači ove godine mogli demantovati. U šampionatu je počelo 10. kolo. Samo su Inter i Sampdorija za sada odigrali deset mečeva, a već imamo čak tri napadača sa dvocifrenim brojem golova na svom kontu. Od ostalih liga petice, samo su Falcao, Aubameyang i Leo Messi skupili dvocifren broj golova, odnosno kao sama italijanska liga. 

Potjera za napadačem Rome Edinom Džekom, koji je prošle sezone bio prvi strijelac lige, u punom je jeku. Niko nije očekivao da će napadači u Italiji baš u tolikoj mjeri biti raspooženi, a to se posebno odnosi na Ciru Immobilea, Maura Icardija i Paula Dybalu. Ovaj prvi već ima 13, drugi 11, a treći 10 golova.

Ni bh. Dijamant nije daleko. On je odigrao jednu ili dvije (u odnosu na Icardija) utakmice manje, a već ima sedam golova, baš kao i Dries Mertens s kojim je prošle sezone vodio mrtvu trku za prvog strijelca lige. Osim pobrojanih, ne treba otpisati ni Fabia Quagliarellu koji ima šest ili Andreu Belottija koji će, kada se oporavi od povrede, biti jako opasan, a da ne spominjemo Higuaina koji još uvijek 'hvata' pravu formu. 

Potražite više informacija na temu Serie A:

U posljednjih 20 godina, kada govorimo o broju postignutih golova u jednoj sezoni Serije A, najviše se istakao Gonzalo Higuain. On je u sezoni 2015/16 postigao 36 golova, a potpom slijede Luca Toni (31 gol u sezoni 05/06) te Antonio Di Natale i Edin Džeko (po 29 golova u sezonama 2009/10 i 16/17). 

Ukoliko ovako nastave Immobile i kompanija, sigurno da će rekord Higuaina biti u velikoj opasnosti. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi