Kancona sa juga u čast čarobnjaka
FOTO: EPA

Možda je stigao i taj čas

Kancona sa juga u čast čarobnjaka

Haris Zilić
Teme:

Čovjek se najbolje odmori uz čvrst san. Otprilike u ovoj rečenici često tražimo pripremu za nove izazove bez obzira koliko teški ili nedostižni bili.

Nije zabranjeno sanjati, kažu da čovjek koji ne sanja ne može da ostvari puno toga, a poseban je osjećaj utonuti u igru mašte i misli uz neki lagani melos iz kojeg isplivava snaga uma i shvatanja onog jačeg i boljeg.

Najveće prepreke rušite, živite za neko vrijeme, sve su to ciljevi koje pokušavate definisati, ostvariti, nekada u surovom poimanju stvarnosti. Ne smijete koračati bez čvrste ruke, a morate biti spremni na najjače udarce. I kako izaći kao pobjednik? Svaka je borba teška, a slabašan je onaj koji nije pokušao ni da se pomjeri nakon pada, a ne da ustane.

Gore je često najveća podrška, za one koji istinski vjeruju i za one koji zauvijek žele da njihov oslonac bude to u bilo koje vrijeme i u bilo kojem "ringu". Pomenute prepreke su samo lekcije, pokazuju vam da se neki plaše vašeg pozitivnog puta kojim koračate do neke određene visine.

Opis nije dostupan.

Cijela naša priča počela je daleko, tamo negdje u prošlom vremenu kada je ime dobio po mitskoj sireni i nazvaše ga Partenopa. Historija nas tjera da kopamo duboko, pa vidimo ispletene razne kulture, jezike, sve sažeto kroz prave historijske borbe, do konačnog kraljevskog trijumfa sredinom 17. stoljeća, kada je i dobio ime koje nosi danas - Napulj ili preciznije Napoli.

Oglasi

Svjedočio je grad mnogim ljepotama, arhitekturi, a danas nije bez razloga među najljepšim gradovima Evrope. I bezborazno bi bilo da u cijeloj priči ne spomenemo tradicionalnu "Napolitanu" picu čiji recept je i dan danas tajna, a miris neprikosnoven u svijetu.

Volji na maštu, sve je bajno, ali tom gradu je nedostajao onaj sportski huk, a stigao je krajem osamdesetih godina predvođen vjerovatno najboljim fudbalerom svih vremena. I tako grad historije, kulture, spomenika, gastronomije, postade fudbalska svetinja puna fanatizma, a stvorio je čarobnjak kakav se više neće ponoviti, to će vam potvrditi skoro cijeli fudbalski auditorijum.

Opis nije dostupan.

Dva puta na krovu države, a onda pad kada su ih svi prežalili. Ipak, takav heroj se diže brzo kao i njegov grad i digao se i kroči sada jačim putem do novih visina, a ovaj put čarobnjak ih gleda sa nekog drugog mjesta, on je "gore" njihova najveća podrška.

Pazite, nije to samo obično šutiranje lopte. U ovom južnjačkom duhu krije se melos koji vas vodi u najljepši san iz kojeg se budite i krenete u stvarnost, a stvarnost nekada zna biti grandioznija i od najljepših snove.

Uživajte uz svakom zalogaju "Napolitane", ali nemojte se čuditi ako neka nova garnitura fudbalskih romantičara sa juga dođe na krov države, a i one Evrope koja im je ponudila dugu i tešku historiju. I baš u čast čarobnjaka koji im je ponudio ono što im je nedostajalo, malo sportskog šarma i ludog fanatizma.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Uživajte u najjačoj fudbalskoj "kanconi" sa jedinstvenim notama na stadionu koji nosi ime čarobnjaka. Možda je već stigao taj čas (ove sezone) - u čast najboljeg svih vremena.

I za kraj, prije nekog Scudetta ili bilo kojeg trofeja trebamo znati jednu vječnu istinu, koja se prenosi sa generacija na generacije - Napoli i Diego Maradona su više od fudbalske priče.

Top Komentari

Comandini
Meni uz Liverpool najdrazi klub.
1 0
Chico
Svake godine sampioni svemira nakon 10 kola, nesto slicno kao kod nas zeljescari. Mada navijam za njih u Italiji.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi