Suze u Napulju kada je trebalo svi da slave, a za sve je krivo novo pravilo Serije A

Bod bi ranije bio dovoljan

Suze u Napulju kada je trebalo svi da slave, a za sve je krivo novo pravilo Serije A

Edmir Škorić
Teme:

U Napulju su bili spremni na veliko slavlje danas, ali na proslavu treće titule i prve od 1990. godine morat će da pričekaju bar još malo.

Napoli je u 32. kolu Serije A ugostio Salernitanu, a računica je bila jasna - pobjedom bi postali zvanično prvaci, budući da je prethodno istog dana Lazio izgubio od Intera sa 2:1.

Iako je momčad Luciana Spallettija dominirala tokom duela sa Salernitanom, nije bilo realizacije. Tek je Olivera u 62. minuti našao put do mreže iskusnog Ochoe, ali je Salernitana u 84. minuti došla neočekivano do 1:1.

U ostatku meča žestoki napadi Napolija sa željom da zabije gol i da krene najavljeno slavlje na stadionu i u cijelom gradu na jugu Italije, no Salernitana se odbranila i izvukla vrijedan bod. Mnogi su bili utučeni, bilo je i suza, valjda su svi htjeli baš danas da to bude taj dan, ali slavlje se odgodilo...

Napoli tako šest kola prije kraja ima 18 bodova prednosti. S obzirom na bolji međusobni omjer u odnosu na Lazio, mnogi se pitaju zar ne bi trebalo da bude šampion Italije? Da se to dogodilo sezonu prije, Napoli bi slavio sa ovih +18 na šest kola do kraja.

Oglasi

Međutim, Talijanski nogometni savez (FIGC) objavio je prošlog ljeta će naslov prvaka Italije, u slučaju da dva kluba na vrhu tabele imaju jednak broj bodova, odlučivati kroz play-off od sljedeće sezone. Onda bi i u slučaju da se ta utakmica dva tima na tabeli završi bez pobjednika, igrači izvodili penale i tako odlučivali o tituli.

Serie A je već ranije imala formulu doigravanja za naslov, ali je primijenjena samo jednom, 1964. godine. Bologna je tada pobijedila Inter u Rimu i osvojila svoj sedmi i posljednji naslov prvaka. U prošlosti je predsjednik FIGC-a Gabriel Gravina izrazio želju da se svaka titula prvaka dodjeljuje sustavom doigravanja.

Ako bi tri ili više klubova završilo na vrhu s jednakim brojem bodova, poredak bi se utvrdio na temelju njihovih izravnih okršaja i njihovih gol-razlika, a prva dva kluba bi se tada susrela u ovom "scudetto play-offu", pojasnio je FIGC.

Inače, osam kola prije kraja, Lazio teoretski može da se izjdenači s Napolijem. Naravno, to je u suštini nemoguće, da Napoli izgubi osam, a Lazio svih osam mečeva do kraja dobije, ali pravila su takva i Napoli mora da čeka naredno kolo za proslavu titule.

Naredni meč Napolitanci igraju u Udinama protiv Udinesea i to bi trebalo da bude trenutak kada će ovaj sjajni tim početi zvanično sa proslavom treće titule u Seriji A.

Oglasi

Da je na snazi staro pravilo, sada bismo gledali nevjerovatne scene iz Napulja, ali Napolitanci će strpljivo čekati novu šansu i dočekat će je vrlo brzo.

“Jasno je da su momci toliko razočarani da nisu mogli pružiti ovu radost čudesnoj publici, ali već neko vrijeme osjećamo da su ovo najteže tačke na psihološkoj razini i uzimaju vam nešto. Salernitana je organizirana, stegnuta u odbrani, što nam je otežavalo, a onda smo bili malo naivni na gol koji smo primili", rekao je Spalletti za DAZN nakon utakmice.

“Željeli smo tim ljudima dati taj dodatni gol. Što se mene tiče, ovo samo produžuje užitak, jer mi nije neugodno biti u ovoj poziciji na vrhu tabele. Samo još malo potrajati sa slavljem jer sam uvjeren da ćemo osvojiti ta dva boda".

Potražite više informacija na temu Serie A:

I remi bi Napoliju u Udinama mogao biti dovoljan u narednom kolu, ali ovisit će to i o rezultatu Lazija protiv Sassuola.

“Svi oni koji vole ovaj sport dobit će entuzijazam ako Napoli osvoji Scudetto. Bit će to nešto što će zadovoljiti sve koji vole ovaj sport, osim onih koji su pomalo zlobni", poručio je Spalletti.

Top Komentari

Smuk
6 kola do kraja,a da Napoli izgubi 8 i Lacio dobije 8. Allahu dragi kako ste vi nepismeni i ne edukovani tzv novinari
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi