Navijač Zvezde se prisjetio 13. maja 1990: Ja sam započeo rat na Maksimiru!
(Foto: Printscreen)

Ispovijest Sime Zulua

Navijač Zvezde se prisjetio 13. maja 1990: Ja sam započeo rat na Maksimiru!

U beogradskim navijačkim krugovima, posebno među navijačima Crvene zvezde Sima Zulu poznat je kao nekadašnji vođa podgrupe Zulu Voriors.

Osamdesetih godina prošlog vijeka, njegova generacija obilazila je stadion širom bivše Jugoslavije.

Sima Zulu poznat je kao jedan od glavnih aktera dešavanja kobnog 13. maja 1990. na Maksimiru kada je u opštem metežu Zvonimir Boban udario policajca. Taj dan i meč predstavljao je zlokobnu najavu ratnih strahota. Nacionalizam koji je preuzeo dominaciju tada je demonstriran na sportskom terenu.

U intervjuu za Nedeljnik Sima je otvorio dušu i ispričao mnoge događaje. Između ostaloga sjetio se legendarne tuče na Maksimiru.

"Ja sam na stadion počeo da dolazim sa 15 godina 1984, a tri godine kasnije smo osnovali Zulu Voriorse po ugledu na navijače Birminghama. Ultrasi su najstariji, nastali su 1983, tu su bili Tima, Radule, Don Vito, Džipsi, Ćela, pa onda Red Devils i ekipa Crvko, Šicko, Staniša, Krle, Joca Džudista i poslije dolazimo mi kao najmlađa ekipa. Te tri grupe su bile na Sjeveru i to su bile glavne zastave.", priča Sima i nastavlja:

"Preživio sam Maksimir 1990. To je bio pakao. Za mene kažu da sam počeo rat na tribinama na toj utakmici. Popeli smo se gore i ispraznili cijelu njihovu tribinu. Njihovi navijači su nas poljevali pivom odozgo, pišali su po nama..."

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

"To je sve namješteno na političkom nivou. Da nije tada bilo Srba u hrvatskoj policiji u Zagrebu ne znam šta bi bilo. Nas je bilo 2.000 u kavezu i pojeli bi nas. Po mom mišljenju, to je sve bilo pripremljeno, a mi smo došli ko kec na desetku."

"U to vrijeme bile su priče da su noć prije utakmice polili ogradu kiselinom tako da je sutradan samo gurnu i ona padne. Sa njihovog Zapada su letjeli ka nama komadi betona. Da li mi na Marakani možemo da nađemo komad betona i da gađamo? Kad su Bad Blue Boysi krenuli ka nama, policija je stala i sve spriječila", ispričao je Sima Zulu.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi