Navijači njemačkog kluba traže otkaz za igrača nakon podrške turskoj ofanzivi u Siriji

Klub se distancirao od njeovih izjava

Navijači njemačkog kluba traže otkaz za igrača nakon podrške turskoj ofanzivi u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je dugo prijetio vojnom ofanzivom na sjever Sirije i kurdske snage koje su tamo stacionirane.

Ofanziva je pokrenuta, uz mnošto reakcija iz cijelog svijeta. A ubrzo je novonastala politička situacija donijela do dizanja tenzija i u svijetu fudbala.

Prvo je rasprave na društvenim mrežama izazvalo objavljivanje poruka podrške turskoj vojsci i ofanzivi na sjever Sirije od strane turskog fudbalera u redovima Juventusa, 21-godišnjeg Meriha Demirala, a sada je dosta bure podigao i jedan slučaj u Njemačkoj.

Fudbaler njemačkog drugoligaša St. Paulija Cenk Sahin, također rodom iz Turske, je na svom Instagramu objavio post uz sljedeću poruku: "Mi smo uz našu herojsku vojsku, naše molitve su sa vama".

Ovakav post je naišao na burne reakcije najvatrenijih navijača St. Paulija koji su odmah objavili otvoreno pismo u kojem od kluba traže da se Sahinu odmah uruči otkaz.

Navijači St. Paulija su istakli da "ovo nije prvo javno i medijsko izjašnjavanje Sahina na ovu temu", te da je i ranije "iražavao svoj nacionalizam i prezir prema kurdskom narodu".

Simpatizeri St. Paulija su inače poznati po svojoj "lijevoj" političkoj orijentaciji i borbi protiv fašizma, seksizma, homofobije...

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

St. Pauli je na svojoj stranici saopštio da se ograđuje od izjava svog fudbalera, te najavio "interni postupak".

Inače, turska ofanziva je počela nakon povlačenja američkih snaga sa sjevera Sirije. U medijima se špekuliše da je već više stotina ljudi izgubilo živote, dok se pretpostavlja da je već u prvih 36 sati od početka vojne akcije Turske raseljeno oko 60.000 ljudi.

Promo

Top Komentari

Adnanos
Koji K ratuju. Neka se vise ljube i vole. ccc
1 1
Brcak
Koji dvostruki arsini kod zapada ????? ccccc
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi