"Ne bih se odrekao tako lako Lulića, Ibiševića, Medunjanina..."

Mehmed Baždarević iz Pariza za SportSport.ba

"Ne bih se odrekao tako lako Lulića, Ibiševića, Medunjanina..." · Intervju

E. Čaušević

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo krzo kvalifikacije, te nam sada ostaje baraž koji će se igrati u martu naredne godine.

Zmajevi su u ovim kvalifikacijama pružili veoma loše partije, te smo u grupi u kojoj se moralo više napraviti na kraju završili kao četvrti iza Italije i Finske koje su osigrale nastup na Evropskom prvenstvu, te Grčke koja je drugi dio kvalifikacija igrala u potpuno podmlađenom sastavu.

Naravno, sada je glavno pitanje da li će Robert Prosinečki ostati na selektorskom mjestu, a on je nakon pobjede u sinoćnjem meču poručio da će se to znati nakon žrijeba za baraž kada će razgovarati s čelnicima Nogometnog saveza BiH.

Nakon kraha u ovim kvalifikacijama kontaktirali smo i bivšeg selektora Mehmeda Baždarevića koji je izdvojio vrijeme za razgovor iako je imao obaveza u klubu koji trenutno vodi, a to je Paris FC. Meša je kao i uvijek izašao u susret i pristao da se osvrne na minule rezultate bh. selekcije.

Prosinečki je na klupu Zmajeva došao upravo umjesto Baždarevića, ali nije još uvijek ostvario zacrtani cilj, a to je plasman na EP. Meša je poručio da je jasno da kvalifikacije nisu bile kako se očekivalo, ali da se već sada treba maksimalno fokusirati na baraž i spremiti najbolje što možemo.

"Pa, ove kvalifikacije sam gledao kao navijač koji sam uvijek bio i ostao kada je BiH u pitanju. Nisu bile uspješne i to je jasno, nemam šta novo reći. Žao mi je zbog takvih rezultata, ali kao što sam sto puta rekao mi imamo kvalitet. Možda ne onoliko koliko narod misli kod nas, ali kvalitet postoji da se borimo sa svima. Morali smo dati više na utakmicama, ali to je fudbal i uvijek se uči. Ovo nas sve sigurno boli, ali takav je fudbalski život. Ne mogu previše da analiziram jer nisam bio toliko u tome, ali sam proveo u reprezentaciji tri godine i živito tu tako da znam da kvalitet sigurno postoji. Treba sve sada dobro analizirati, a ne samo ponavljati zašto ovo, a zašto ono. Treba vidjeti s kim možemo i koliko što se tiče igrača, te se maksimalno početi spremati već sada", rekao je Baždarević na početku razgovora za SportSport.ba.

Naravno, nezaobilazna tema bio je i igrački kadar koji se znatno promijenio od vremena kada je Baždarević vodio Zmajeve. Tu je dosta novih igrača, ali Meša smatra da se onih iskusnijih nije trebalo tako olako odreći.

"Teško je to komentarisati jer je Prosinečki moj kolega, tu su moji drugovi. I prije sam rekao da se ne bih odrekao tako lako Lulića, Ibiševića, Medunjanina i onih koji još mogu dati dosta toga za reprezentaciju. Jasno je da stvaramo novu reprezentaciju i zovemo mlade igrače. Tu su većinom igrači koje sam ja prvi zvao, ali moramo kombinovati iskustvo i mladost. Morali smo se brinuti da je tu svaki igrač koji može nešto dati. Uvijek sam se borio da su svi tu i kada je bilo problema nekih. Uvijek su bili dio ekipe i jasno je koliko su nam oni bili važni. Ne smijemo praviti luksuz da zaboravimo nekog ko može dati još dosta toga ekipi. Treba se brinuti da su tu i stariji i mlađi igrači, barem bih ja tako radio. Ne kritikujem nikoga nego je to moje mišljenje. Robi je sigurno dao sve od sebe i sada treba napraviti dublju analizu za baraž. Treba učiniti sve što se može da se ode na EP".

Jasno je da se neke stvari moraju mijenjati, a to je poručio i Baždarević.

"Treba dobro razmisliti šta dalje. Gdje se može i koga mogu pozvati. Mora se napraviti plan i siguran sam da Robi već razmišlja o tome. Stvari se moraju mijenjati. Moramo ići dalje i popraviti što se može, a onda moliti onoga gore da nam igrači budu zdravi i u formi do tih utakmica baraža. Sreća je što imamo baraž nakon ovakvih kvalifikacija, ali ne treba praviti katastrofe i euforije kao što mi to znamo, već razmišljati fudbalski i ljudski i pokušati vratiti vjeru u sve to jer je jasno da kvalitet postoji", dodao je Baždarević.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Na kraju razgovora Meša se osvrnuo i na potencijalne protivnike u baražu. Trenutno su to Irska, Sjeverna Irska, Slovačka i Vels, ali se stvari večeras još mogu promijeniti. Baždarević je upravo protiv Irske vodio Zmajeve u baražu za EP 2016. godine kada naš tim nije uspio da pobijedi.

"Opet ponavljam da kvalitet imamo i uvijek smo ga imali. Već skoro znamo s kim igramo i možemo se spremiti jako dobro. Otočke ekipe igraju drugačiji fudbal nego mi, ali bilo ko da dođe možemo da se nosimo ukoliko svi daju maksimum i budu spremni da se potuku na terenu. Da tako kažemo moraju 'izginuti' za svaku loptu i onda možemo sa svakom ekipom da se nosimo. To su stvari koje se mogu spremiti, ali opet nikada ne znaš šta se može desiti. Igrači trebaju biti spremni i dati maksimum. A, i navijači moraju pozitivno razmišljati i dati im podršku koja je itekako sada potrebna. Iz sveg srca želim da odemo na EP i siguran sam da će Robi učiniti sve ako ostane selektor da se to desi. Svjesni su da su kvalifikacije bile loše, ali treba stisnuti zube i pokazati kvalitet u baražu. Svi im trebamo dati podršku i vjerujem da ćemo onda ići na EP", zaključio je Baždarević na kraju razgovora.

Top Komentari

kiklop
obabezno vratiti Medunjanina, Vedada i Lulica, a eventualno se rijesiti tarabe od selektora
23 4
bananko
nebo i zemlja ekipe kad je bio mesa i sad robi... nemoguce za 2-3 god da smo izgubili pola ekipe i to sve odlicni igraci za ove trenutne
17 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi