Nermin Haskić: Imam dosta ponuda, ali želim ostati i osvojiti Kup Srbije
Haskić iza sebe ima polusezonu iz snova, gdje je sa Radničkim iz Niša zauzeo drugo mjesto u prvenstvu, a on se istakao kao prvi strijelac lige, gdje je golove postizao i Crvenoj Zvezdi

Najbolji strijelac srbijanske Superlige za SportSport.ba

Nermin Haskić: Imam dosta ponuda, ali želim ostati i osvojiti Kup Srbije · Intervju

D. Kurbegović

Iza njega je polusezona iz snova, najbolji je strijelac srpske Superlige s 12 golova i sjajnih osam asistencija u 19 odigranih utakmica. Njegova ekipa je završila na odličnom drugom mjestu iza Crvene Zvezde.

Naravno, riječ je o 29-godišnjem napadaču Nerminu Haskiću, koji je proteklih šest mjeseci briljirao u susjednoj Srbiji. Igrač rođen u Banovićima prošlog je ljeta nakon šest godina igranja u Slovačkoj odlučio da dođe u Radnički iz Niša, a to se pokazalo kao sjajan potez.

Nermin trenutno odmara u rodnim Banovićima, a to smo iskoristili kako bi za SportSport.ba napravili razgovor sa sjajnim napadačem o njegovim igrama u Srbiji, njegovom klubu, treneru Nenadu Lalatoviću, planovima za naredni period, reprezentaciji BiH ali i ekipama Sarajeva i Budućnosti za koje je u prošlosti nastupao.

Kako prvi strijelac srpske Superlige provodi zimski odmor?

"Pa iskreno dosta je kratak odmor, neke tri sedmice su nam dali slobodno, tako da svaki trenutak koristim da budem sa svojim najbližima, odnosno s porodicom, prijateljima uglavnom u mojim Banovićima. Što bi rekli svugdje je lijepo, ali je kući najljepše, odmaram trenutno i zaista uživam u tome".

Iza tebe je polusezona iz snova, prvi si strijelac lige, Radnički je odigrao odlično, šta je tajna uspjeha ekipe, koja je prvi dio sezone završila ispred jednog Partizana?

"Sve nam se poklopilo, igrači i stručni štab sarađuju odlično od početka sezone, imamo sjajnu atmosferu u svlačionici, tako da to sve utiče i na situaciju na terenu. Iskreno nisam ni sam očekivao da ću igrati ovako dobro, ali i moja ekipa, sreća je pa sam nakon šest godina igranja u Slovačkoj odabrao Radnički, nisam se pokajao i evo pokazalo se da sam pogodio s izborom novog kluba".

Radnički vodi Nenad Lalatović, koji je nedavno bio u centru pažnje nakon incidenta na press konferenciji poslije jedne utakmice, kakav je on zapravo trener i kakvu saradnju imaš s njim?

"Nenad je sjajan trener i odličan psiholog, stvarno ima puno energije i to na pravi način prenosi na igrače. Imam odličan odnos s njim, kao i ostali igrači, ja lično imam neku dozu slobode u igri, tako da mi to maksimalno odgovara. To je svakako uticalo i na moju igru i statistiku, igram svoju najbolju sezonu u karijeri i što se tiče same igre, a pogotovo golova".

Sjajne igre nisu ostale neprimijećene, dosta klubova se interesuje se za tvoje usluge, ostaješ li u Radničkom ili karijeru nastavljaš u nekom drugom klubu?

"Lalatović će ostati trener do ljeta, tako da i ako ostanem u Radničkom do kraja sezone neće mi teško pasti. Imam neke ponude, naravno klubovi se interesuju, ali iskreno bilo bi mi drago da ostanem do ljeta kako bi možda osvojili i Kup, jer se upravo finale igra kod nas u Nišu. Idealan scenarij bio bi da ostanem do ljeta i osvojimo taj Kup, pa onda razmišljati eventualno o transferu. U fudbalu se ipak ništa ne zna, tek je počeo prelazni rok, svašta može da se desi".

Postizao si golove Crvenoj Zvezdi i Partizanu, kakav je osjećaj igrati protiv najboljih i najvećih klubova u Srbiji i postizati im golove?

"Neopisiv je osjećaj igrati u tim utakmicama, to je bio i jedan od razloga zašto sam izabrao da dođem u Radnički, jer su utakmice protiv Zvezde i Partizana nešto posebno. Meni se posrećilo, naravno uz pomoć ostalih saigrača da postignem golove i Zvezdi i Partizanu, a u tim utakmicama smo ostali neporaženi. Ako ostanem u Radničkom, nadam se da ću ponovo postizati golove protiv ovih ekipa".

Kako ocjenjuješ srpsku Superligu, te lige u Slovačkoj i Poljskoj, gdje si još nastupao u odnosu na BiH?

"Problem na našim prostorima je definitivno u infrastrukturi i terenima jer definitivno imamo mnogo talentovanijih igrača nego u Slovačkoj, gdje sam bio šest godina. Slovaci više pridaju značaja taktici u defanzivi i dosta su taktički bolji, dok se recimo u Srbiji igra dosta otvorenije i ljepše za oko. Sama i činjenica da je Crvena Zvezda igrala grupnu fazu Lige prvaka i pobijedila jedan Liverpool dovoljno govori da je SuperLiga na zavidnom nivou".

U najboljim si godinama, koliko misliš još igrati i da li je vrijeme za ponovni odlazak u neki klub u inostranstvu?

"Fudbal ću igrati dokle god budem mogao i dok me tijelo bude služilo, prvu put kad osjetim da zaostajem za drugima, odmah ću da se sklonim i okačim kopačke o klin. Za sada ne razmišljam u tome, zreo sam igrači, faktički u najboljim godinama i mislim da imam još prostora za jedan dobar ino ugovor i da onda karijeru završim negdje u BiH. Takav mi je neki plan, ali ima još do toga i ne možete u fudbalu predvidjeti neke stvari".

Prošlo je više od šest godina kako si igrao u BiH, za Budućnost i Sarajevo, pratiš li svoje bivše klubove i šta ti je posebno ostalo u sjećanju u nastupima za te klubove?


"U Sarajevu sam proveo samo jednu sezonu, ali u sjećanju su mi ostale te utakmice u Evropi gdje sam postigao golove, te derbiji naravno protiv Željezničara. Čujem se s pojedincima iz Sarajeva, evo kad je recimo pauza u prvenstvu popijem kafu sa Saidom Husejnovićem i sadašnjim članom bordo ekipe Emirom Halilovićem. Kada je u pitanju moj matični klub Budućnost ja sam s njima prošao sve od borbe za Premijer ligu, ulaska u najviši rang, pa do ponovnog ispadanja. Žao mi je što je klub trenutno u trećem rangu našeg nogometa, Banovići zaslužuju da imaju bar stabilnog prvoligaša, te mislim da mora doći do nekih promjena u rukovodstvu i da klub uđe u viši rang".

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Za kraj pitanje o reprezentaciji BiH, kakvo je tvoje mišljenje o selektoru, te igrama i vidiš li se u dresu nacionalne selekcije, ako nastaviš s dobrim igrama i u nastavku sezone?

"Ja sam prije svega veliki navijač reprezentacije BiH i naravno da pratim svaku utakmicu. Selektor Robert Prosinečki za sada radi odličan posao i treba mu dati maksimalnu podršku. On odlučuju koji igrači su mu potrebni, a ja lično bio bi presretan kada bi dobio poziv za neku od utakmica reprezentacije. Ako i ne dobijem poziv ja ću uvijek ostati veliki navijač i uvijek ću podržavati reprezentaciju BiH"dodao je za kraj razgovora za SportSport.ba Nermin Haskić trenutno prvi strijelac srpske Superlige i bivši nogometaš Budućnosti, Sarajeva, Voždovca, Košica, Žiline, Ružomberoka i Podeskibize.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi