Nihat Kahveci: Bio sam strašno brz, a onda sretnem tog gada. Od tada ne dam da me zovu "raketa"

Mislio je da mu nema ravnog

Nihat Kahveci: Bio sam strašno brz, a onda sretnem tog gada. Od tada ne dam da me zovu "raketa"

Edmir Škorić

Nihad Kahveci (44) bio je turski reprezentativac koji je igrao za nekoliko evropskih timova, a mogao se pohvaliti nevjerovatnom brzinom i nadimkom "raketa".

Bivši turski reprezentativac bio je jedan od onih niskih krilnih fudbalera koje je bilo teško zaustaviti kada krenu u prodor. Mogao je da igra kao centralni napadač, polušpic, krilo... Za Tursku je na 69 nastupa dao 19 golova, a igrao je za Bešiktaš, Real Sociedad i Villarreal.

Dojam je da je možda mogao napraviti i neki veliki transfer, ali odbijao je ponude velikana, a imo je i raznih zdravstvenih problema. Sve u svemu, jako lijepa i bogata karijera, čak 195 nastupa i 75 golova u španskoj La Ligi, 21 nastup u Ligi prvaka i nekoliko trofeja.

Zbog brzine je nosio nadimak "brzi" ili "raketa", no taj nadimak je odlučio da skine sa sebe nakon susreta sa još bržim od sebe i to na meču turske reprezentacije.

"Bio sam brz igrač, a onda sam sreo tog 'gada'... Moj sprint, moja eksplozija, moja snaga… Bio sam brz, neću pokazati skromnost u vezi s tim. Moji saigrači i treneri su mi govorili da sam raketa, da me niko ne može da zaustavi, a ja sam uvijek u sve to vjerovao, sve dok nisam upoznao Cristiana Ronalda", rekao je Kahveci, pa je dodao:

Oglasi

"Bio je korner, htjeli smo u kontru, pa sam čekao blizu pola terena... Protivnički golman uzeo je loptu i dao Cristianu. Sprintali smo zajedno, trčali smo 10 metara zajedno, 20 metara zajedno, ja govorim 'Jao, baš sam brz', on odjednom stisne tipku turbo i odjednom odleti. Nakon toga nisam nikome rekao da me zove Brzi ili Raketa. Ovaj tip ima 100 konjskih snaga više, čovječe...".

Izjava legendarnog Turčina možda najbolje pokazuje kakav je fudbaler bio Cristiano Ronaldo, koji i danas nemilosrdno trese mreže u Saudijskoj Arabiji za Al Nassr iako će za pola godine imati 40 godina.

Ronaldo je imao daleko veću karijeru od Kahvecija. Igrao je prvo u Sportingu, potom Manchester Unitedu, Real Madridu, Juventusu, vratio se u Manchester i nakon sukoba sa Erikom ten Hagom nakon Mundijala u Kataru otišao u Saudijsku Arabiju.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Inače, u 2018. godini je izmjereno da je Ronaldo trčao 38,6 km/h. Bilo je to u utakmici protiv Španije i navodno je tada srušio rekord i postao najbrži fudbaler u historiji.

Ipak, to nikada nije zvanično potvrđeno, a navodni rekord drži Antonio Valencia sa 35,1 km/h, dok je iza njega Gareth Bale sa 34,7 km/h.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi